Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

WHO: Överenskommelse om humanitär paus

TT-AFP

Publicerad 2024-08-29 19.17

Tillfälliga eldupphör i Gaza ska göra det möjligt att nå ut med poliovaccinering. WHO uppger att en överenskommelse finns på plats för att undvika att polio sprids.

Israel och Hamas har kommit överens om en tre dagar lång humanitär paus i Gaza för att tillåta poliovaccinering, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Vaccineringen kommer att börja den första september och pågå under tre dagar i centrala Gaza, enligt världshälsoorganisationens representant för de palestinska området, Rik Peeperkorn.

Även i södra och norra Gaza

Vaccineringen kommer även att omfatta södra och norra Gaza, som var och en kommer att få sina egna tre dagars pauser. Israel ska ha gått med på att tillåta ytterligare en dag för vaccinering om det skulle behövas, enligt Peeperkorn.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare understrukit att en tillfällig humanitär paus i striderna inte är ett första steg mot en vapenvila.

”Detta är inte ett eldupphör”, sade premiärministern i ett uttalande via hans kansli, där de poängterades att en uppgörelse för poliovaccinering är begränsad.

Terrorstämplade Hamas säger sig välkomna ”FN:s humanitära vapenvila”, rapporterar AFP.

Pausen välkomnas

En humanitär paus i striderna välkomnas av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Låt oss hoppas att det inte är för sent. Låt oss hoppas att denna droppe av hopp i ett hav av förtvivlan kan rädda liv, sade Borrell på en presskonferens efter torsdagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Både USA och EU har uttryckt oro över polio i Gaza, efter att det första fallet på 25 år bekräftades denna månad hos en ovaccinerad tio månader gammal bebis.

FN-organet har sagt att de planerar att ge orala vacciner mot poliovirus till mer än 640 000 barn i området.

Poliovirus är mycket smittsamt och sprids oftast via avlopp och förorenat vatten – ett allt vanligare problem i Gaza där en stor del av infrastrukturen har förstörts i kriget.