Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så ska FN nå alla barn i Gaza – två gånger

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-08-30 05.55

1,6 miljoner vaccindoser. 4 000 hjälparbetare som måste nå minst 90 procent av alla barn. I världens värsta krigszon.

Det är ingen lätt uppgift när FN-organen nu försöker stoppa polio, som oväntat återkommit i Gazaremsan. Insatserna är höga för hela regionen.

– Virus hejdas inte av gränser eller murar, säger Jonathan Crickx vid Unicef.

Sjukdomen är mycket smittsam och kan i värsta fall leda till förlamning. Den är utrotad i nästan hela världen, och har inte funnits i Gazaremsan på denna sidan millennieskiftet. Förrän nu.

Många sjukdomar kan spridas i den misär som nu råder i Gaza, med ytterst få toaletter och knappt rent vatten att tvätta sig med. I juli larmade FN om att poliovirus hittats i avloppsprover på flera håll i det palestinska området. Och några veckor senare konstaterades det första fallet på över 25 år, ett tio månader gammalt spädbarn.

– Det utrotades helt på 90-talet. Att det nu kommer tillbaka är väldigt oroande, säger Crickx, kommunikationschef på Unicef i området, i telefon från Jerusalem.

– Det är mycket smittsamt och slår mot barnens nervsystem.

Kyla hela vägen

Efter larmen har biståndssamfundet, trots krigets kaos, snabbt kunnat få in 1,2 miljoner doser vaccin, och ytterligare 400 000 är på väg. Det ska räcka till dubbla doser för alla barn upp till 10 års ålder i Gazaremsan.

Crickx berättar att allt vaccin nu finns i ett kyllager i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan. Att få dit det var bara en första utmaning. Nu ska doserna distribueras i hela krigsområdet. De måste hållas kylskåpskalla hela vägen, trots sensommarvärme på över 30 grader.

– Målet är att knacka på varje dörr och varje tält. Om kampanjen ska ge tillräcklig vaccintäckning måste vi nå över 90 procent av alla barn.

På sluttampen

Till saken hör att den polio som nu dykt upp i Gaza är typ 2. Den varianten har tidigare inte synts till någonstans i världen på denna sidan millennieskiftet, enligt USA:s hälsomyndighet CDC. Därför är det inte säkert att tidigare vaccinationssatsningar i Gaza och internationellt ger tillräckligt skydd.

På torsdagen kom beskedet att Israel och Hamas har kommit överens om en tre dagar lång humanitär paus i Gaza med början den första september – för att tillåta poliovaccinering.

– Det är så viktigt för alla att förstå att virus som polio inte hejdas av gränser eller murar. Barn i hela regionen är i fara om vaccinationskampanjen inte lyckas, säger Jonathan Crickx.

ANNONS