Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mpox: Trots nödläge – noll vaccin på plats

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-08-25

Ett barn med misstänkt mpox får behandling på en vårdinrättning i Munigi i östra Kongo-Kinshasa.

10 miljoner vaccindoser behövs för att stoppa utbrottet av mpox i Afrika. Men trots att WHO utlyst ett nödläge har vaccinet ännu inte nått Kongos barn.

– Vi har noll vacciner tillgängliga i östra Kongo, säger Lindis Hurum på Läkare utan gränser.

Vaccinerna som behövs för att hejda utbrottet av mpox i Afrika dröjer. Flera länder, däribland Japan, USA och Frankrike står redo att donera vaccin.

Även EU, genom Hera, EU-kommissionens myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser, kommer att leverera 215 000 vaccindoser till Kongo-Kinshasa som har 90 procent av fallen.

Men än har inga vacciner nått konfliktdrabbade östra Kongo-Kinshasa, bekräftar Lindis Hurum som är koordinator för Läkare utan gränsers insatser i regionen.

– Det är många processer i gång, men ännu har vi inte fått några vacciner. Inte ens de som jobbar i första ledet med att ta emot sjuka har vaccinerats, säger hon.

Tidigast nästa vecka

Tidigast nästa vecka väntas de första leveranserna anlända, meddelar Africa Centres for Disease Control and Prevention (CDC) som koordinerar distributionen av mpox-vaccin i Afrika. Enligt WHO finns ett behov på 10 miljoner doser bara i Afrika, men i nuläget finns endast en bråkdel att tillgå.

Ett samarbete med det danska läkemedelsföretaget Bavaria Nordic, som tillverkar det enda godkända mpox-vaccinet, sägs kunna generera två miljoner vaccindoser innan årets slut – och ytterligare åtta miljoner doser 2025.

Men Hurum, som var på plats i östra Kongo-Kinshasa under ebolautbrottet 2018–2020, säger att enorma utmaningar kvarstår – även om vaccinet levereras.

– Det kommer inte att gå att vaccinera hela den kongolesiska befolkningen. Vi vet fortfarande inte var epidemin är som störst och var vi ska sätta in de största resurserna, säger hon.

Sju miljoner på flykt

Flera år av konflikt i östra Kongo-Kinshasa har drivit närmare sju miljoner människor på flykt. Drygt en miljon människor bor i informella flyktingläger i staden Gomas utkanter. Många sover direkt på marken med bara ett plastskynke över sig, berättar Hurum.

– Att stoppa smittspridningen i lägren är omöjligt. De som bor där har varken tvål eller vatten, eller tillräcklig plats för att kunna hålla avstånd, säger hon.

Att få ut vaccindoserna till konfliktdrabbade områden är både en säkerhetsrisk och en logistisk utmaning, berättar Hurum. Dåliga vägar innebär att vaccin ibland måste transporteras på motorcykel.

– Samtidigt är det viktigt att påminna om att det inte är mpox som dödar flest, utan vanliga sjukdomar som kolera, mässling, malaria och komplikationer i samband med förlossning, säger Hurum.