Stjärnadvokaten om snusförbudet: ”Fullständigt bisarrt”
Publicerad 17.41
Snusdose-stoppet på Stockholms häkten är bara ett tecken på ett större problem för kriminalvården, anser stjärnadvokaten Thomas Olsson.
På Hallanstalten ville de tvinga av honom byxorna.
– Kriminalvårdens säkerhetstänkande har spårat ur, säger han.
Från och med den 1 november får poliser och advokater inte ta med sig snusdosor in när de ska träffa intagna. De anger bland annat smuggling av meddelanden och knark som ett par av anledningarna.
– Att en polis skulle smuggla in knark finns ju inte, det är fullständigt bisarrt. Det här snusförbudet är symtomatiskt för ett säkerhetstänk som har spårat ur, säger Thomas Olsson.
Advokaten menar att kriminalvårdens säkerhetsarbete blivit allt mer besvärande de senaste åren för poliser och advokater.
– Häktena är ju vår gemensamma arbetsplats, både för poliser, advokater och häktespersonal. Nu ser man advokater och poliser som fiender som smugglar in saker till intagna. Påstår man något sånt så är man ju helt verklighetsfrämmande, jag har ju en hel portfölj med mig där jag kan smuggla meddelanden, säger Olsson.
Thomas Olsson räknar upp en rad exempel där säkerhetsrutinerna försvårat för honom och hans klienter, men den märkligaste situationen råkade han utför på högsäkerhetsfängelset Hall.
– När jag gick genom en sån säkerhetsbåge pep det om en knapp i mina byxor. Då ville personalen att jag skulle ta av mig kläderna för att få komma in och träffa min klient. Det är ju fullständig bisarrt att man ska ta av sig kläderna, såvida man inte hanterar radioaktiva ämnena, säger Olsson.
”Skapar problem som inte finns”
Den gången fick han en ursäkt av anstaltschefen i efterhand. Nu oroas han över att den här ansträngda situationen i längden drabbar människorna som sitter häktade, såväl som polisutredarna som får det krångligare.
– Den här misstänksamheten mot alla utomstående leder bara till att man sluter de här institutionerna mot samhället utanför på ett sätt som försämrar de intagnas rättssäkerhet och mänskliga behov, säger Olsson.
Som exempel nämner han en klient som skulle läsa på om sitt fall inför en rättegång.
– Han skulle läsa en förundersökning på 15 000 sidor, och fick inte ens ha en vanlig penna. Han kunde inte ens anteckna ordentligt. En annan klient fick sitta på golvet och äta i ett rum utan möbler när han skulle till en rättegång, säger Olsson.
Så lyckades Vibeke, 42, sluta snusa: ”Genialt”
Varför tror du att det blivit såhär?
– De skapar problem som inte finns för att hitta lösningar. Jag tror att det finns ett ledningsproblem inom kriminalvården. Informationen till personalen verkar vara så olika och otydlig att det känns som att det gäller olika från dag till dag.
Hur tror du man kan lösa det?
– Jag tror att kriminalvården måste fundera på om nya regler behöver diskuteras fram i samarbete med polisen och advokatsamfundet, det här är ju ändå vår gemensamma arbetsplats.
”Inga fiender”
I en kommentar till Thomas Olssons kritik svarar Jonas Bennert, kriminalvårdsinspektör, att det nya regelverket görs för att undvika mer omfattande visitationer av intagna, som är tidskrävande och upplevs som tidskrävande.
– Vi vill understryka att vi inte ser polisen eller advokater som fiender. Tvärtom är det viktigt att upprätthålla ett konstruktivt samarbete mellan alla parter för att säkerställa både säkerhet och rättssäkerhet. Överenskommelsen kring snus, som gäller samtliga besökare, syftar till att intagna inte ska få tillgång till okontrollerat innehav samt att skydda häktade barn från att få tillgång till snus. En annan aspekt är att minska möjligheterna till otillåten påverkan, något vi har sett en ökning av.