Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Karin Karlsbro blir EU-ansvarig för stödet till Ukraina

TT

Publicerad 18.18

Karin Karlsbro (L) har tilldelats uppdraget som Europaparlamentets huvudförhandlare för ekonomiskt stöd till Ukraina. Arkivbild.

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L) ska leda EU-förhandlingarna om mångmiljardstöd till Ukraina från frysta ryska tillgångar.

Uppdraget som ständig rapportör (Europaparlamentets huvudförhandlare) för Ukraina i Internationella handelsutskottet (INTA) innebär att Karlsbro kommer att vara ansvarig för alla ärenden som rör ekonomiska frågor med Ukraina under mandatperioden 2024–2029, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Vi har pratat om det länge, men det är nu vi på riktigt har möjligheten att låta Ryssland få betala för återuppbyggnaden av Ukraina i stor skala. Det är bråttom att få beslut på plats, och jag kommer att arbeta för en snabb process”, säger Karlsbro.

Hennes första ärende rör det samarbete som EU-kommissionen föreslagit för G7-länderna om ett lån till Ukraina på upp till 45 miljarder euro som ska återbetalas med avkastningen från de frysta ryska tillgångarna.

Följ ämnen i artikeln