Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Adopterade Alexander: Det här känns otroligt drastiskt

Publicerad 17.16

Alexander Forselius.

Alexander Forselius, 33, adopterades till Sverige när han var fyra år.

Nu är han orolig över att regeringens utredare tänker föreslå ett förbud mot internationella adoptioner.

– Det är en jävla tur att jag och min syster föddes och adopterades på 90-talet och inte nu, säger Alexander Forselius.

Alexander Forselius föddes i Rumänien 1991 och bodde på ett barnhem i nästan fyra år innan han adopterades till Sverige.

Nu, efter ungefär 30 år som svensk medborgare, känner han både sorg och oro över att regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner, vilket Expressen avslöjade under onsdagen.

– Jag är orolig över att man kommer att börja se oss adopterade som en problemgrupp. Att man helt enkelt drar alla över en kam. Det är jättehemskt och jag tycker att det här känns otroligt drastiskt, säger han.

Regeringens utredare Anna Singer menar att ett förbud skulle minska risken för handel med barn, bland annat baserat på uppgifter om oegentligheter inom adoptionsverksamheten som uppdagats på senare år, rapporterar Expressen.

Arkivbild. I Sverige har antalet internationella adoptioner minskat drastiskt.

”Känns ofattbart med ett förbud”

Alexander Forselius tror inte att ett förbud löser problemen utan att det i stället krävs reglering för att internationell adoption ska skötas på ett korrekt sätt.

– För mig känns det ofattbart med ett förbud. Organisationerna borde i stället regleras och kontrolleras för att undvika grå adoptioner, säger han och fortsätter:

– Man pratar om bland annat handel med barn som en anledning till att stoppa adoptionen, men förslaget från regeringens utredare målar upp oss alla till offer för trafficking.

Alexander Forselius tycker att debatten är ensidig och menar att positiva aspekter med adoption sällan lyfts.

– Om jag inte hade kommit till Sverige hade jag kanske aldrig haft ett bra liv. Jag är glad att jag föddes på 90-talet, för i dag hade jag kanske inte fått samma möjlighet att skapa ett liv här, menar han.

Regeringens utredare förväntas presentera rapporten efter julhelgerna.

Följ ämnen i artikeln