Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Regeringen: Stora familjer ska få mindre bidrag

Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 08.36 | Publicerad 06.00

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.

Stora familjer kan få begränsat försörjningsstöd framöver och kommuner ska hålla sig strikt till den så kallade riksnormen.

Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att komma med konkreta förslag på hårdare bidragskrav.

– Vi vill se till att fler arbetar och är självförsörjande och göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Sedan tidigare pågår en utredning som bland annat ska lämna förslag på ett bidragstak, så att det inte ska gå att ”stapla” bidrag på varandra. Nu får utredningen ytterligare uppdrag, som i korthet går ut på att strama åt försörjningsstödet, det som tidigare kallades socialbidrag.

Regeringen vill begränsa storleken på stödet till större familjer, så att det med ministerns ord ”inte växer i all oändlighet”.

– För ett större hushåll kan det definitivt vara så att det inte lönar sig att gå från bidrag till arbete, säger Tenje.

– Det har aldrig varit tanken att försörjningsstödet ska vara ett långsiktigt sätt att försörja sig på.

Exakt var gränsen ska gå blir det upp till utredaren att titta på.

Begränsa pengar

Utredaren ska även lämna förslag på en riksnorm som ska utgå från en ”skälig levnadsnivå”. Möjligheten att få pengar utöver normen ska också begränsas.

– Om kommunerna är generösa och slår på bidragsdelen mer, så blir det mindre lönsamt att gå från bidrag till arbete, säger ministern.

Ett problem, som regeringen ser det, är att kommunerna gör olika bedömningar och att systemet därför inte är enhetligt i landet.

Riskerar inte förslagen att leda till att pressade barnfamiljer får det ännu tuffare?

– Det mest skadliga för barn är att deras föräldrar inte har ett arbete att gå till. Det skapar ett stort utanförskap och press för barnfamiljer, säger Tenje.

Jobbpremie

Tanken är också att en jobbpremie ska införas, som ska vara en extra drivkraft och göra det mer lönsamt att börja arbeta.

Regeringen vill även att utredaren ska lämna förslag på ett förbud mot att ge ekonomiskt bistånd till personer som inte har rätt att vara i Sverige.

Tenje betonar att detta inte kommer att begränsa civilsamhällets möjligheter att hjälpa, och kommuner ska också kunna ge stöd i akuta situationer.

Utredningen skulle ha presenterat sina förslag i december, men får nu fram till den 14 februari på sig.