Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Polisens tillslag: Hundra kartonger knark

TT

Publicerad 2024-09-17 11.31

Växtdrogen kratom ett exempel på en produkt som är inte klassad som narkotika och som säljs öppet på nätet och i butiker, där det marknadsförs som ingrediens för tvåltillverkning. Växtdrogerna finns även i godisform och marknadsförs som exempelvis tårtdekoration.

Polisen har slagit till mot två butiker i norra Stockholm som säljer narkotikaklassade produkter.

Hundra kartonger med varor togs i beslag.

Husrannsakan mot två butiker i Solna och Sundbyberg genomfördes i förra veckan.

De aktuella butikerna misstänktes för att sälja bland annat e-cigaretter, godis, oljor och bearbetat växtmaterial som innehåller narkotikaklassade ämnen eller som bedöms hälsofarliga. Innehållet i kartongerna ska nu analyseras.

Polisen har tidigare analyserat varor från butikerna, och då har narkotikaklassade ämnen påvisats. Som TT tidigare har uppmärksammat har man även fått in larm om att ungdomar som har brukat varorna har mått dåligt och hamnat i psykosliknande tillstånd.

Polisen har nu upprättat ett ärende om framkallande av fara för annan.

”Vi möter regelbundet barn och ungdomar som är kraftigt påverkade av produkter som de köpt från butikerna och det finns flertalet ärenden där narkotikaklassade ämnen påvisats i deras urinprov”, säger Raoul Silverbring, gruppchef på områdespolisen i Solna i ett pressmeddelande.

Polisen kan beslagta varor som i dagsläget är lagliga att sälja med hänvisning till förstörandelagen. Det är regeringen som ansvarar för att besluta om en substans ska klassas som hälsofarlig, men i avvaktan på beslut kan polisen omhänderta substanser som antas användas i missbrukssyfte.