Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Laglig växtdrog oroar: "Finns påtagliga faror"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-09-14 08.11

Det är ”otillfredsställande” att växtdroger säljs helt lagligt i Sverige, enligt socialminister Jakob Forssmed (KD). Ministern menar dock att myndigheterna har koll på ärendet.

Kratom är en av de växter som marknadsförs på bland annat sociala medier, formellt som ingrediens till tvåltillverkning. Det underliggande löftet är dock att den ger liknande effekter som illegala droger, men är laglig att köpa i Sverige. 2023 fördes det in över 40 ton kratom till Sverige.

– Jag tycker att det är otillfredsställande att det här säljs helt oreglerat. Det har den typen av effekter, det finns påtagliga faror med detta. Det kan ge effekter som väldigt mycket liknar drogers effekter, säger socialminister Jakob Forssmed om kratom.

Enligt en sakkunnig på Tullverket har hålet i lagstiftningen påpekats i flera år – utan att täppas till.

– Jag kan inte föregripa och säga huruvida det ska vara narkotikaklassat eller inte. Det krävs ett underlag från ansvarig myndighet, säger Jakob Forssmed.

”Arbetar aktivt”

Enligt ministern har dock myndigheterna koll på frågan. Specifikt Folkhälsomyndigheten.

– Det är klargjort att Folkhälsomyndigheten har mandatet att komma in med underlag om man skulle anse att växten kratom bör narkotikaklassas, säger Forssmed och fortsätter:

– Jag vet att myndigheterna arbetar aktivt med den här frågan.

Spridning bland unga

Ministern skickar också en känga till de företag som säljer substansen.

– Det är inget som tvingar de här företagen att sälja kratom och låtsas som om det är till människor som ägnar sig åt tvåltillverkning.

– Det hör till anständigheten att faktiskt ta lite ansvar för de produkter som man tillhandahåller på den svenska marknaden oavsett om man råkat hitta ett lagligt utrymme för detta eller inte.

Kratom ger i låga doser lätta stimulerande och euforiska effekter, medan större doser ger opioidlika effekter.

Enligt Juan Figueroa Sepulveda, överläkare och psykiater vid mottagningen Maria Ungdom i Stockholm, syns en viss spridning av kratombruk bland ungdomar.

– De känner en tillfredsställelse och kan inte sluta, sade han nyligen till TT.

ANNONS