EU väntas gå med på senare brexit
Publicerad 2019-04-09
Rest-EU håller fortfarande samman i synen på Storbritanniens kommande utträde.
Ett utkast till ett förslag inför onsdagens möte tyder på att EU kan gå med på att skjuta upp brexit.
Utkastet till förslaget som blev känt på tisdagskvällen går ut på att Storbritanniens utträde kan skjutas upp ytterligare, rapporterar Reuters. Förseningen är dock förenad med vissa krav, bland annat att Storbritannien deltar i valet till EU-parlamentet i maj. EU hotar samtidigt med att kasta ut Storbritannien den 1 juni i år om landet inte lever upp till villkoren, enligt förslaget.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk uppmanar unionens ledare att tillåta Storbritannien att skjuta upp utträdet med upp till ett år. Han säger även att de senaste månadernas oenighet i det brittiska parlamentet inte tyder på att det kommer att kunna enas om ett utträdesavtal för den 30 juni, skriver AFP.
"Vad som är viktigt är att en längre uppskjutning skulle ge mer säkerhet och förutsägbarhet genom att ta bort hotet om ständigt skiftande datum", skriver Tusk i ett uttalande.
"Alla är eniga"
När Storbritannien väl lämnar EU återstår 27 länder i unionen. Och de håller fortsatt ihop – liksom de gjort under i princip hela brexitprocessen.
– Alla är eniga när vi säger att utträdesavtalet är det bästa avtalet och det enda avtalet, konstaterar George Ciamba, EU-minister i nuvarande ordförandelandet Rumänien efter tisdagens brexitdiskussion i Luxemburg.
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) är fortsatt hoppfull om att kunna undvika att Storbritannien lämnar EU utan avtal redan på fredag.
– Jag tror att det finns en väldigt stark önskan om att undvika en "hård brexit" och att man därför kommer att pröva omsorgsfullt olika alternativ. Premiärminister May har ju själv begärt en förlängning till den 30 juni och det diskuteras om man (EU) kanske vill ha en längre förlängning. Det finns olika alternativ på bordet, säger Dahlgren efter mötet i Luxemburg.
"Trojansk häst"
Viktigt för EU-sidan är framför allt att EU-arbetet kan fortsätta som normalt, även om Storbritannien är kvar i EU ytterligare ett tag, under tiden som landet försöker samla sig kring ett utträdesavtal.
– Man vill ha en lösning som bevarar den europeiska unionens integritet och att beslutsfattandet och de institutioner vi har kan fungera på exakt det sätt som det är avsett, säger Dahlgren.
Inte minst är EU oroat över vad som händer om Storbritannien börjar trilskas – så som vissa hårdbrexitörer gärna vill.
– Vi kommer att bli en trojansk häst inom EU, som kommer att se till att alla era försök att införa flera federala projekt spårar ur, lovar exempelvis konservative brittiske parlamentsledamoten Mark Francois i ett tal i London enligt tidningen The Guardian.
Lösningen kan bli att Storbritannien vid en förlängning åläggs villkor om att uppföra sig väl och annars riskera att tvingas ut i förtid.
– Man får ju förutsätta att det finns ett slags lojalitet med unionen så länge som de är medlemmar och det finns olika sätt att säkerställa det på, säger Hans Dahlgren.
Med och bestämma?
Om Storbritannien är kvar i EU efter den 22 maj måste landet dessutom hålla val till EU-parlamentet, vilket man nu också inlett förberedelser för. Då väcks också frågan om och på vilket sätt britterna ska vara med och besluta om exempelvis nästa ordförande i EU-kommissionen och andra framtidsfrågor.
Inte alls, tycker exempelvis Frankrike. Det beror på, anser Hans Dahlgren.
– Men är det så att de är på väg ut ur EU så finns det naturligtvis begränsningar i på vilket sätt de ska påverka framtida beslut. Till exempel den här budgetfrågan (EU:s nästa långtidsbudget) som vi diskuterade i dag: det är ju inte rimligt att de deltar i den diskussionen, säger Dahlgren i Luxemburg.