Brexit utan avtal fortfarande möjligt
Uppdaterad 2019-04-08 | Publicerad 2019-03-22
EU:s beslut om att skjuta upp brexit ger britterna ytterligare tid, men risken för både regeringskris och en brexit utan avtal kvarstår.
– Grundfundamenten för en brexit utan avtal finns kvar, man skjuter det bara på framtiden, säger Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier.
Efter närmare åtta timmars förhandlingar i Bryssel kom till sist beskedet att om det brittiska parlamentet nästa vecka godkänner Theresa Mays utträdesavtal ska Storbritannien lämna EU den 22 maj. Om inte är det nya datumet satt till den 12 april.
– Det här betyder att Europeiska rådet tillmötesgår britternas vilja att förlänga avtalet, men inte fullt ut då de egentligen ville förlänga det till den 30 juni, säger Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier.
Anledningen att datumen är satta till 22 maj och 12 april har att göra med vårens EU-val som kommer att hållas under 23–26 maj. Skulle Storbritannien stanna i EU efter 22 maj så måste de delta i Europaparlamentsvalet, vilket måste vara beslutat senast den 12 april för att ge tid till förberedelser.
Öppning för utträdesavtal
Underhusets talman John Bercow har tidigare sagt att May inte får hålla en ny omröstning om utträdesavtalet om det inte skiljer sig från det som redan röstats ned två gånger. EU har samtidigt sagt att det är detta avtal som gäller. Men Göran von Sydow säger att det kan finnas en öppning.
– Jag tror han formulerade det som att man inte kan lämna fram samma förslag om inte omständigheterna har ändrats väsentligt. Då skulle man kunna argumentera att Europeiska rådet väsentligt har ändrat på omständigheterna.
Blir det ett ytterligare nej för utträdesavtalet beror fortsättningen på vad britterna själva väljer att göra. Före den 12 april måste de ha bestämt sig, vilket annars är det nya datumet för brexit. Göran von Sydow påpekar att han ser små möjligheter för förslaget om utträdesavtal att gå igenom under en tredje omröstning.
"Tvåeggat svärd"
Göran von Sydow beskriver beslutet om att skjuta på brexit som ett tvåeggat svärd från EU:s sida.
– EU vill undvika en avtalslös brexit. Nu ger de både möjlighet för det med en förlängning i första led och sedan möjlighet till en ytterligare förlängning i andra led, samtidigt som de vill hålla takten uppe. De vill visa att brexit inte bara kan fortsätta att skjutas upp på framtiden.
Skulle Storbritannien vilja förlänga avtalet ytterligare krävs en tydlig motivering och syfte.
– Det skulle kunna vara att hålla ett nyval eller en andra folkomröstning, den situationen vet vi inte så mycket om egentligen.
Nyval och regeringskris
Skulle brexit förlängas efter den 22 maj så skulle Storbritannien behöva ställa upp i EU-valet. Det skulle med stor sannolikhet leda till en regeringskris.
– Theresa May har sagt att hon inte tänker vara med och arrangera ett Europaparlamentsval. Det betyder ju att det blir regeringskris i Storbritannien, med nyval och annat.
Trots att få vill se en brexit utan avtal är risken fortfarande väsentlig.
– Det som är viktigt från EU:s sida är att de inte efteråt ska kunna beskyllas för att Storbritannien kraschar ut. Men ju längre klockan tickar så kan man inte säga att det är uteslutet med en avtalslös brexit, säger Göran von Sydow.