Dags för utlandssvenskar att rösta i EU-valet
Publicerad 2019-04-09
Brexit har fått svenskan Jenny Reineck i Storbritannien att inse värdet av det europeiska samarbetet.
– Och även vikten av att vara med och ta demokratiska beslut, säger hon då det blivit dags för utlandssvenskarna att rösta i valet till EU-parlamentet.
Först den 8 maj börjar förtidsröstningen i valet till EU-parlamentet. Men folkbokförda svenskar boende utomlands kan börja brevrösta redan på torsdag.
– Om jag ska vara ärlig har jag inte lagt så mycket tankar på det ännu, men jag kommer att rösta, så mycket vet jag, säger Jenny Reineck som bor i London i Storbritannien.
– Det var ju det som det föll på här, att många inte klev in och röstade, fortsätter hon och syftar på folkomröstningen i juni 2016 där britterna klargjorde att de ville lämna det europeiska samarbetet.
Kommer lägga mer fokus
Först var Reineck inte särskilt orolig. Men när politikerna snart tre år senare fortfarande inte kan komma överrens om ett utträdesavtal har nervositeten eskalerat.
Boende och andra nödvändigheter sägs bli betydligt dyrare, och folk uppmanas att öppna ett "brexitkonto" på banken, förklarar hon.
– Den här gången kommer jag lägga lite mer fokus på att faktiskt läsa in mig på vad partierna tycker och tänker.
TT: Så vilken fråga är viktigast för dig i valet till EU-parlamentet?
– Den fria rörligheten, men även handeln mellan medlemsländerna. Sådant som man som privatperson kanske inte tänker så mycket på – tills man inser vad som händer när det försvinner, säger Reineck.
EU tar plats i Tyskland
I Düsseldorf i Tyskland bor svenskan Karin Thornberg sedan några år tillbaka. Där tar EU en större plats än i Sverige, och hon har därför blivit mer engagerad.
– Förr tyckte jag inte att EU berörde mig lika mycket. Nu tycker jag att det är en massa saker som påverkar mig.
På grund av den centrala geografiska placeringen är Tyskland till exempel det EU-land som har mest genomfartstrafik.
Vägsystemet används av alla européer – och det har varit häftiga diskussioner om landets rätt att ta ut vägtullar på utländska fordon.
– Man pratar mycket mera EU här än vad man gör i Sverige. Men det är inte så att man pratar EU-politik separat. EU-politik här är samma sak som tysk politik.
Vill inte ha mer överstatlighet
Till skillnad från Reinecks är hennes bild av EU dock inte lika positiv.
Thornberg vet ännu inte riktigt vilket parti hon ska rösta på, och hon har heller inte bestämt om ska rösta i valet till EU-parlamentet i Sverige eller i Tyskland.
Men att hon inte vill ha mer överstatlighet är hon i alla fall säker på.
– Det är väl bra att man samordnar saker, men jag tycker absolut inte att EU ska ha mer makt, och jag är definitivt inte den som förespråkar ett Europas förenta stater.