Polisen: Detta är unikt för Lund
Uppdaterad 2019-09-15 | Publicerad 2019-09-14
På tre veckor har tre unga – tillsynes utomstående – kvinnor drabbats hårt av gängkriminalitet. Karolin, Ndella och i natt en ung kvinnlig student.
Studenten, som är i 25-års åldern, vårdas med allvarliga skador efter ett sprängattentat i Lund.
– Hon har råkat passera just i den sekunden som explosionen sker. Hon har ingen chans att värja sig, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson Polisregion syd.
Inom loppet av tre veckor har den organiserade brottsligheten slagit hårt mot tre, till synes utomstående, unga kvinnor. Den 26 augusti skjuts den 31-åriga unga mamman Karolin Hakim ihjäl på öppen gata i Malmö. Den 8 september blev 18-åriga Ndella Jack skjuten med automateld och dog.
Natten till lördagen skadas en ung kvinnlig student allvarligt av en sprängladdning när hon promenerar genom centrala Lund.
Vittnen till händelsen har återgett hur kvinnan kort efter explosionen skriker, faller ned på knä och sedan kollapsar på gatan. Ewa-Gun Westford, presstalesperson Polisregion syd, är förfärad och överraskad över dådet.
– Detta är unikt. Vi har inte haft den typen av kriminalitet i Lund tidigare.
Även om dåden där de tre kvinnorna drabbats skiljer sig en hel del från varandra anser Ewa-Gun Westford att våldsanvändandet i kriminella kretsar generellt har fått en ny dimension.
De grovt kriminella tillhör inte alltid stabila gäng – med vissa hederskodex – utan för stundtals ett allas krig mot alla. Där en liten gnista kan utlösa extremvåld.
– Det har kommit in något helt nytt. Så var det inte för några år sedan. Man är inte så lojal utan går in och ur gängbildningar. Och det kan vara oerhört, för oss, små anledningar till att man tar till storsläggan, säger Ewa-Gun Westford.
Situationen blir extra giftig eftersom det finns gott om vapen och sprängmedel i omlopp.
Detonationen vid livsmedelsbutiken på Stora Södergatan i Lund hade stor sprängkraft och blåste ut fönster på flera intilliggande fastigheter. Den var placerad på ett ofta förekommande sätt – utanför entrédörren.
Ingen misstänkt har gripits. Butiksinnehavaren har sagt i förhör att det inte finns någon hotbild mot honom.
– Förhören har inte gett något vi kan spinna vidare på, säger Ewa-Gun Westford.
Anders Larsson, utbildningsansvarig grova brott nationellt, vill inte uttala sig specifikt om sprängningen i Lund men säger att det kan finnas flera motiv till ett angrepp på en livsmedelsbutik.
– Ett motiv kan finnas i att man försöker utöva utpressning. Ett annat motiv kan vara försäkringsbedrägeri. Eller oförrätter mellan familjer, säger Anders Larsson.
Han är förfärad över att sprängmedel används i kriminella uppgörelser.
– Det är otäcka i det är att effekten inte är kontrollerbar. Risken är att det får effekter som inte ens förövaren vill ha.
Fördöms av Löfven
Statsminister Stefan Löfven fördömde nyligen de kriminella våldsdåden som drabbat unga kvinnor.
– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet, sa han vid riksdagens öppnande tidigare i veckan.
Löfven betonade det förebyggande arbetet och sa att regeringen påbörjat en process för att ge kommuner lagstadgat ansvar för att förebygga brott.
I början av september inledde regeringen blocköverskridande samtal för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Enligt Ekot har detta övergått i förhandlingar med enskilda partier och det ska finnas ett 70-tal förslag på hur gängkriminalitet ska stoppas.
Efter nattens sprängning i Lund kritiserade Ulf Kristersson (M) Löfven för långsamhet. Till Kvällsposten kallar han förhandlingstakten ”snigeltempo”.
– Vi ska inte döma ut dem än, vi har haft två möten, och det är bra att de kommer till stånd men det är ju snigeltempo i en fråga som är akut.
Han vill se snabba beslut och ger regeringen en vecka.
– Vi vill få veta kommande vecka om detta kan landa i någonting som är meningsfullt, och då är vi gärna med. Om det inte gör det då är det helt poänglöst.