Vännerna pratade på Facetime när Ndella Jack sköts till döds
Mordet på Ndella Jack, 18, i Vällingby
Uppdaterad 2019-09-09 | Publicerad 2019-09-08
En timme in på sin 20-årsdag pratade Amina Ceesay för sista gången med Ndella Jack. Facetime-samtalet avbröts av automateld.
Nu vill bästa vännerna Amina Ceesay och Mimmi Andersson bli polis och kriminolog.
– Livet verkar vara för kort för att man ska slösa sin tid, säger Amina Ceesay.
Planen för Amina Ceesays 20-årsdag var pannkaksfrukost med hela tjejgänget, livets första besök på Systembolaget och middag på restaurang.
Amina Ceesay har alltid känt Ndella Jack. En timme in på sin födelsedag pratade de med varandra på Facetime. Ndella satt i soffan eller sängen och skulle strax gå och lägga sig. Hon hann säga grattis och de pratade i fem minuter.
– Sedan hörde jag ett automatvapenljud, kameran åkte åt sidan. Men det är inte något man hör varje dag, jag trodde att något kanske hade vält, så jag fortsatte bara att prata. Men när hon sa ”ring ambulans” insåg jag att hon måste ha blivit skjuten. Då lade jag på direkt, ringde 112 och sprang till Mimmi.
Tio dagar senare sitter Amina Ceesay, 20, och Mimmi Andersson, 18, i den senares kök i Fisksätra, Stockholmsförorten där hela tjejgänget bor. De ser sig som familj. På Amina och Mimmis ryggar sitter skyddsplasten kvar efter tatueringarna de gjort med änglavingar, Ndella Jacks initialer, och datumen för när hon föddes och när hon dog.
Ibland säger de ”är” i stället för ”var”, som om Ndella Jack fortfarande levde. Deras önskan vore att dödsskjutningen blev den sista i raden.
– Alla människor som har fått gå igenom det här – mitt hjärta blöder för dem. Jag förstår dem nu. För det är svårt att förstå hur det är innan man varit med om samma sak, säger Amina Ceesay.
Hur skulle ni förklara att det är?
Lång tystnad. Mimmi tar ordet först.
– Det känns inte som att hon har dött. Hon kommer komma om två timmar och säga ”vadå, trodde ni att jag skulle lämna er?”
– Men när vi går upp till minnesplatsen och alla är samlade förstår man att det är sant. Hon kommer aldrig komma tillbaka, säger Amina.
– Hon är så vacker, säger Mimmi.
Aftonbladet har tidigare rapporterat att 18-åriga Ndella Jack sköts ihjäl med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta natten till den 28 augusti. Hon befann sig i lägenheten med sin nyblivna make, en man i 35-årsåldern som avtjänat fängelsestraff för grova brott. Enligt Aftonbladets uppgifter ska mannen ha sagt att det var honom som gärningsmännen varit ute efter. Ingen är i nuläget gripen.
Samma vecka sköts 31-åriga läkaren Karolin Hakim till döds i Malmö, och fallen har fört dödsskjutningarna högst upp på den politiska agendan – ännu en gång.
Ndella Jack hade ett samhällsengagemang som vännerna vill föra vidare. Hon gick på Bernadottegymnasiet som är inriktat mot uniformsyrken, hon skulle mönstra och övertygade vännerna om vikten av att rösta. Ndella följde med aktivt i nyhetsflödet och skickade länkar i gruppchatten. Hon engagerade vännerna i nyheter om dödsskjutningar, orättvisor och rasism.
– Leif GW Persson, hon tyckte att han var så grym. Hon läste allt av honom och tyckte han gjorde ett väldigt bra jobb, säger Amina Ceesay.
Ndella Jack och flera av vännerna gick en kurs på Folkets hus i Fisksätra, där målet var att skapa en ungdomsfestival.
– Vi skulle ha dj-bås, artistframträdanden, hopptorn, bara roliga aktiviteter och sånt som vi själva tyckte var kul när vi var små. Vi hade tänkt att vi skulle ha en turnering där polisen, brandkåren och andra aktörer blandas i lag med ungdomar från Nacka. Så skulle de spela fotboll eller olika sporter mot varandra, säger Amina Ceesay.
Syftet med festivalen vore att öka gemenskapen och tilliten till polisen.
– Vi tror på att skapa relationer, och att föräldrarna vet vilka de ska vända sig till. Förut fanns det ju närpolis här i Fisksätra, och det var ju skitbra. Nu är det inte det längre, det är olika poliser man ser varje gång, säger Amina Ceesay.
– Ndella var så engagerad i det här. Man får tänka positivt, att man får göra det för henne, säger Mimmi Andersson.
Lutad mot diskbänken står Mimmis mamma. Hon gläds åt att dottern och vännerna börjar blicka framåt.
– Jag är glad att de inte längre bara gråter, säger Maria Andersson.
Varje kväll tänds stearinljusen vid Ndella Jacks minnesplats, som ännu är full av bilder, blommor och nallebjörnar. En kvinna ser uppbådet, gör korstecken och vandrar vidare. En tjej som är några år äldre än Mimmi och Amina stannar upp och beklagar sorgen.
Fastighetsägaren Stena har sagt att minnesplatsen vid vårdcentralen får vara kvar tills Ndella Jack begravts, och därmed får en ny minnesplats.
Här berättar Amina och Mimmi att de ändrat planer för sina framtida yrkesval.
– Innan hon gick bort ville jag ju bli socionom, men nu ska jag bli polis. Jag vill jobba med ungdomar i kriminalitet, för det här hoppas jag aldrig kommer hända igen. Jag hoppas att Ndella, tyvärr, får bli den som ser till att det blir nolltolerans mot vapen och dödsskjutningar, säger Amina Ceesay.
– Jag vill bli kriminolog. Ndella var så engagerad, och berättade med en energi som ingen annan hade. Det får en själv att bli engagerad, och man vill veta mer, säger Mimmi Andersson.
PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.