Rysk it-attack mot Kalmar: "Inget kritiskt"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-02-06

Kalmar kommuns serversystem stängdes ned tidigt på morgonen efter indikationer på en it-attack. Arkivbild.

Kalmar kommun har ansett sig vara väl rustad mot it-attacker – men tidigt på tisdagsmorgonen hände det.

Alla indikationer hittills tyder på att det handlar om en attack från den Rysslandskopplade hackargruppen Akira.

Det är fortfarande oklart vad syftet har varit – hittills har inga ekonomiska krav rests från dem som attackerar. Kommunen vet heller inte om känsliga personuppgifter har läckt ut.

– Vår verksamhet påverkas, men det är inget kritiskt. Vi har manuella processer som fungerar väl, säger kommunens digitaliseringschef Niklas Hörling vid en pressträff.

När intrånget upptäcktes tidigt på morgonen stängdes kommunens serversystem ner för att lindra skadorna. Majoriteten av de systemtjänster kommunen använder köps in från annat håll och de fungerar fortsatt normalt.

”Hanterbar utmaning”

– Det här är en hanterbar utmaning jämfört med om vi hade haft alla ägg i samma korg, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Det senaste ett och ett halvt året har kommunen satsat nästan tio miljoner kronor på ökad IT-säkerhet och han tycker att det är en satsning som lönat sig. Förra året gjordes 70 miljoner attackförsök kommunen uppger han, men inget lyckades.

Informationen hittills tyder på att det är gruppen Akira som ligger bakom, men en fördjupad analys ska göras för att bekräfta detta.

Akira har också pekats ut som ansvarig för cyberattacken mot it-leverantören Tietoevry nyligen, som drabbade ett stort antal svenska myndigheter, regioner, kommuner och företag.

Manuella rutiner

I nuläget kan den kommunala verksamheten hållas igång. Inom äldreomsorgen fungerar trygghetslarmen. Inledningsvis var det problem med tillgång till journalsystemet och att öppna medicinskåp, men det har gått att lösa genom att gå över till manuella rutiner.

– Det kan bli lite förseningar, det tar lite längre tid, säger Patrik Glasberg, chef för omsorgsförvaltningen.

Den digitala delen av skolverksamheten ligger nere och i Rinkabyholm utanför Kalmar har det inte gått att komma in i sporthallen eftersom taggarna är ur funktion – till de studiedagslediga skolbarnens stora besvikelse. Samtidigt har det blivit gratis att bada i Kalmars simhall, eftersom betalningssystemet inte fungerar, rapporterar P4 Kalmar.