Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Annie Lööf: Inför fängelsestraff för sexköp

Publicerad 2021-05-26

Annie Lööf och Centerpartiet vill införa fängelse som normalstraff för sexköp. Det skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

”Samhället måste tydligare än i dag, signalera att det inte accepterar betalda övergrepp vilket köp av sexuell tjänst är”, skriver partiet i debattartikeln.

Centerpartiet vill nu ta bort böter och i stället utdöma fängelsestraff som normalpåföljden för sexköp, skriver Annie Lööf i en debattartikel i Aftonbladet.

Straffet för att köpa sex av en vuxen person är i dag böter eller fängelse i ett år.

Centerpartiet vill nu ta bort böter och i stället utdöma fängelsestraff som normalpåföljden för sexköp. Men tidigare var de mer avvaktande.

2019 röstade Centerpartiet tillsammans med alla riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet, nej till samma förslag. Ett år senare sa de att de kan tänka sig att skärpa straffet – om regeringen lägger fram ett förslag.

Men bland annat Brås statistik över hur mycket sexhandeln har ökat under pandemin har gjort att Annie Lööf och Centerpartiet har kommit med ett nytt politiskt förslag. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Annie Lööf och Johan Hedin att digitala bordeller gör att sexköp aldrig varit så lättillgängligt som nu.

Detta är en utveckling som vi med kraft måste stoppa, och ge mycket bättre stöd till de människor, ofta barn och kvinnor, som faller offer för människohandel.

Föreslår en rad förändringar

För att stoppa människohandel och prostitution, samt ge ett ökat stöd till de kvinnor och barn som drabbas vill Centerpartiet bland annat se skärpta straff och att normalpåföljden ska ge fängelse.

De vill också att varje polisregion ska ha en arbetsgrupp inriktad på sexualbrott, att jouråklagare med rätt kompetens ska finnas tillgänglig i hela landet och att ideella organisationen som arbetar stödjande med offer för prostitution. och människorhandel ska få mer pengar.

Sexköp är ett övergrepp mot några av samhällets mest utsatta. Synen på sexköp behöver omvärderas. Nu krävs krafttag för att stoppa människohandel, och ge de utsatta, i många fall barn, bättre stöd och den hjälp de behöver för att bygga upp sina liv i frihet”, skriver de i debattartikeln.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln