Trump går till attack mot demonstranterna
Publicerad 2017-01-22
Donald Trumps hårda tonläge fortsätter.
Nu har han för första gången kommenterat folkets massiva protester mot honom.
Först hånade han demonstranterna. Sedan vände han plötsligt.
”Fredliga protester är ett kännetecken för vår demokrati”, skriver presidenten på Twitter.
Donald Trump fortsätter att göra utspel via Twitter. På söndagen kommenterade han för första gången de miljontals människor världen över som demonstrerat mot honom i helgen.
”Följde protesterna i går men hade intrycket att vi precis haft ett val! Varför röstade inte de här människorna? Kändisar skadar saken svårt”, skriver han.
Det är den nytillträdde presidentens senaste angrepp på sina meningsmotståndare.
Mindre än två timmar senare var han dock mjukare i sin ton:
”Fredliga protester är ett kännetecken för vår demokrati. Även om jag inte alltid håller med, erkänner jag folks rätt att uttrycka sina åsikter.”
I kommentarerna ifrågasätts vändningen, ”Inte en chans att du skrivit det där”, skriver en person.
”Klyfta mellan folket och eliten”
Benjamin Moffitt är postdoktor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och expert på populism. Han anser att Donald Trump – i likhet med revolutionärer och diktatorer – vill skapa misstro hos folket med sin hårda ton.
– Slutmålet för populismen är att skapa en klyfta mellan folket och eliten, säger han.
De senaste dagarna har präglats av osanningar och upprepade attacker mot media.
När Donald Trump besökte CIA:s högkvarter i lördags kallade han journalister för ”några av de mest oärliga människorna på jorden”. Han skyllde sina tidigare angrepp på underrättelsetjänsten på medierna. Presidenten syftar bland annat på när han drog paralleller mellan CIA och Nazityskland på Twitter.
Sean Spicer, pressekreterare i Vita huset, fortsatte sedan att attackera journalister under en pressträff och hotade med att ”hålla pressen ansvarig”. Han påstod att de stora amerikanska medierna ljugit om det relativt glesa deltagarantalet på presidentinstallationen. Mycket av det han sa har visat sig vara felaktigt.
Typisk populist
Benjamin Moffitt förklarar att Donald Trump-lägrets retorik är typisk för en populistisk ledare. Enligt honom blir det, när man som Trump säger sig representera folket, pinsamt när det dyker upp bilder på hur det kom många fler människor på Barack Obamas installation 2009 än på den nye presidentens tillträde i fredags.
– Den här administrationen verkar inte bry sig om vad som är verklighet eller inte. Attackerna på pressen kommer att fortsätta. Det här är bara början. Det kommer att vara antagonistiskt och gå ut på att så misstro, säger han.
Är det här en medveten strategi?
– Jag antar det. Efter att ha följt hans valkampanj är det tydligt att Donald Trump inte bryr sig om fakta eller sanningen. Samtidigt svajar han i sina politiska ställningstaganden. Han säger något och sedan säger han att han inte sagt det.
”Oppositionen tappar balansen”
Benjamin Moffitt fortsätter:
– Det gör att oppositionen tappar balansen. Det är svårt att argumentera mot det. Någon som säger att allt är en lögn kan man inte diskutera med eller vinna mot. Det blir ett sätt för Trump att styra händelseförloppet.
Vad är målet med den här retoriken?
– Att skapa en klyfta mellan folket och eliten. Målet är att attackera all oppositionell media, peka ut den som en del av denna elit, så att den förlorar sin trovärdighet. Bara källor som Trump och hans administration kontrollerar, som Breitbart, blir godtagbara källor.
Fungerar det, eller kan det slå tillbaka?
– Självklart kan det bli ett bakslag. Men andra populistiska ledare slår ner på media och använder statsmedia för att mobba sina motståndare. Uppenbarligen är vi inte där än och mediasystemet i USA är starkare än i de länder där det här händer, exempelvis Turkiet, Venezuela och Ungern.
Benjamin Moffitt påpekar att det inte finns något självklart sätt att hantera Donald Trump på.
– Det här är outforskad mark. Förhoppningsvis kan pressen bli en sansad röst mitt i allt, men det kommer att bli svårt.