Daniel slog ihjäl sin egen mamma

Publicerad 2012-04-03

"Han är ett väldigt, väldigt farligt barn"

Han är bara femton år gammal men har dömts till livstids fängelse för mord.

Daniel Bartlam slog ihjäl sin egen mamma Jacqueline, 47.

Mordet var inspirerat av en brittisk tv-serie.

Daniel Bartlam.

– När jag hörde att Jacqui hade blivit mördad, visste jag på en gång att Daniel hade gjort det, säger hennes tidigare pojkvän Simon Matters till den brittiska tidningen Mirror.

Daniel Bartlam var bara fjorton år när han mördade sin mamma.

Han slog ihjäl henne med en hammare, därefter packade han in hennes kropp i papper, hällde över bensin och satte fyr.

Sedan räddade han sin sexårige lillebror och familjens husdjur ut ur det brinnande huset i Redhill, Nottingham, Storbritannien.

Inspirerad av tv-serie

Nu har Daniel hunnit fylla femton och har dömts för livstids fängelse, med ett minimum av minst 16 år i fängelse, för mordet på sin mamma, rapporterar Daily Mail.

Själv påstod han först att en inkräktare hade dödat hans mamma. Men snart riktades misstankarna mot Daniel.

Polisen påträffade en film i hans dator som visar hur den fiktiva karaktären John Stape slår ihjäl en kvinna med en hammare i "Coronation Street", en mycket populär brittisk tv-serie som har visats i Storbritannien sedan 1960-talet.

Det var uppenbart att mordet på Jacqueline var inspirerat av mordet i tv-såpan.

Tv-serie om mammamord

Polisen påträffade även filer på hårddisken som visade att Daniel hade sökt på nätet efter tips om hur filmkaraktärer kommer undan med mord.

Daniel hade också börjat skriva på ett utkast till en tv-serie där karaktären Daniel mördar sin mamma Jackie.

När bevisen hopade sig, erkände Daniel att han tappat humöret och dödat sin mamma. Men han menade att det var dråp och inte mord. Men det gick inte åklagaren med på.

– Han ger intrycket att vara väldigt mogen men uppvisar en uppenbar brist på känslor. Om han var vuxen kunde han nog anses vara psykopat, säger en källa med insyn i utredningen till Daily Mail.

"Väldigt, väldigt farlig"

Tvåbarnspappan Simon Matters från Hucknall, Notts, började dejta Jacqueline när hon separerade från sin make Adrian 2005. Paret var särbos men sov ofta över hos varandra fram till dess att de avslutade sitt förhållande.

Enligt Matters levde Daniel i en fantasivärld och är så pass farlig att han borde sitta inspärrad under resten av sitt liv.

– Han är ett väldigt, väldigt farligt barn. Det här planerades inte på tio minuter, det planerades under flera års tid, säger han till Mirror.

Våldsamma spel

Simon Matters är inte förvånad över mordet, eftersom varningstecknen ska ha funnits där redan när Daniel var elva år gammal. Däremot är Matters chockad av brutaliteten i mordet.

Som 13-åring visade Daniel ett stort intresse för filmer och spel med våldsamt innehåll, något som Matters menar kan ha påverkat honom i fel riktning.

– Jag berättade för Jacqui vad han gjorde. Jag sa vad han hade tillgång till och varnade henne. Men han var inte min son så det var inte mitt jobb att uppfostra honom.