Kunglig skola anmäls för "frivilliga bidrag"

Publicerad 2012-04-12

"Det hela är rent ut sagt stötande"

Skickade ut inbetalningskort Enskilda Gymnasiet skickade ut inbetalningskort till elevernas målsmän och bad om "frivilliga bidrag". Nu ska Skolinspektionen granska ärendet. Bilden är ett montage.

Det är en av landets mest prestigefyllda gymnasieskolor.

Friskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm, där bland andra kronprinsessan Victoria med syskon gått, har nu fått Skolinspektionens ögon på sig.

Skälet: Skolan fiskar efter "frivilliga bidrag" från föräldrarna.

Upprörande brev En förälder till en elev vid Enskilda Gymnasiet har reagerat på det brev som skickats ut där föräldrar uppmanas lämna frivilligt ekonomiskt bidrag till verksamheten.

– Formuleringarna, ändamålen och sättet de framställer det hela på är rent ut sagt stötande, säger en upprörd förälder som har anmält skolans agerande till Skolinspektionen.

Förra månaden damp brevet ner i familjens brevlåda. I brevet påstods skolan vara i behov av ekonomiska bidrag från föräldrarna för att hålla högsta kvalitet på undervisningen.

– Det är principiellt helt fel att göra så och det är inte bara vi som har reagerat på detta, säger föräldern till Aftonbladet.

"Generösa bidrag"

I brevet stod det bland annat:

"Det frivilliga bidrag som flertalet föräldrar hittills så generöst har bidragit med är 3 500 kronor per elev och termin. Eftersom bidragen är frivilliga, kan man naturligtvis medverka till skolans verksamhet med en valfri summa".

– Det här brevet är helt vansinnigt stötande författat. Skolan har skickat ut flera brev som bidrar till att man som förälder får en ganska tråkig inställning till hur skolan kommunicerar med föräldrar och barn.

Brevet som hade avsändaren "Föreningen Enskilda Gymnasiet" saknade namnteckning.

– Det finns ingen underskrift. Det hela är mycket märkligt.

Förtryckt talong

Med brevet bifogades ett inbetalningstalong med förtryckta belopp. Man fick välja att kryssa i rutan för 3 500 kronor, den för 5 000 kronor eller välja rutan för valfritt belopp där man själv kunde välja hur stort belopp man vill skänka till friskolan.

– På inbetalningskortet stod mitt barns namn och nummer förtryckt. Då kan de dessutom se vems förälder som betalat in pengar och hur stor summan är.

Skolinspektionen har valt att granska fallet.

Enskilda gymnasiet ska nu senast i morgon svara Skolinspektionen på bland annat frågan om hur skolan säkerställer att donationerna "både är och upplevs som helt frivilliga".

Tveksamt hur det uppfattas

Ann-Sofi Pihlgren, enhetschef för Skolinspektionens anmälningsärenden i Stockholm, berättar att man rent allmänt kan säga att skolan ska vara avgiftfri.

– Men vid enstaka tillfällen får man ta ut mindre summor. Det är i den andan det ska vara. Alla avgifter ska vara och upplevas som frivilliga.

Hur ska man uppfatta det frivilliga i detta fallet?

– Jag kan spontant tycka att det är lite tveksamt om man uppfattar bidraget som frivilligt. Å ena sidan talar man om frivilligt bidrag i ett brev som samtidigt kan göra att man känner sig tvingad att lämna bidrag. Visst, det är frivilligt men det känns som om jag borde betala. Informationen måste vara utformad så det upplevs som frivilligt.

Anmälts tidigare

Det är inte första gången som Enskilda Gymnasiet är i blåsväder för pengar som föräldrar känner sig tvingade att betala till skolan.

I höstas anmäldes Enskilda Gymnasiet av tre olika personer för den lunchavgift på 4 500 kronor per elev och termin som man tar ut på skolan. Föräldrarna ansåg att pengar för skolmat ingick i skolpengen som Stockholms stad betalade ut till skolan.

Skolan å andra sidan menade att de har rätt att ta ut avgiften, då de försökt stoppa Stockholms stad från att ge dem bidrag för mat.

Får kritik för olaglig lunchavgift

Nu har Skolinspektionen fattat beslut i fallet.

– Vi kritiserar skolan och kräver att den ska göra som lagen föreskriver, nämligen att de elever vars hemkommuner erbjuder fria skolmåltider, även ska få det på Enskilda Gymnasiet som ju serverar lunch. Skolan har inte rätt att uppmana kommunerna att inte betala ut den delen av beloppet för att sedan ta ut en lunchavgift från eleverna. 

Enskilda Gymnasiet måste nu från och med den 30 april rätta sig efter Skolinspektionens beslut.

Men de pengar som redan betalats ut för skollunchen, kommer föräldrarna med största sannolikhet inte få tillbaka.

– Vi kräver bara rättning framåt. Det ligger inte i vårt uppdrag att rätta bakåt, även om jag kan förstå att föräldrar kan reagera på det.

Aftonbladet har sökt Lena Birkmanis, tillförordnad rektor vid Enskilda Gymnasiet, för en kommentar.