Därför ljuger Trump om Iran-avtalet

Kanske kan Emmanuel Macron lyckas få president Trump att avstå från att dra sig ur Iran-avtalet genom att locka med ett nytt och bättre avtal.

Men det är ett högt spel där det är långt ifrån säkert att Teheran vill spela med. Särskilt om Trump fortsätter med sina lögner om Iran-avtalet.

Macrons utspel i går om ett förbättrat avtal som omfattar Irans robotprogram och landets politiska roll i regionen var skräddarsytt för att på USA:s president att nappa på kroken.

Trump har hotat att säga upp avtalet när det måste godkännas nästa gång, den 12 maj. Frankrikes president och resten av EU:s ledare vill till varje pris stoppa Trumps planer. De tycker att avtalet som ska omöjliggöra för Iran att skaffa kärnvapen fungerar. Säger USA upp avtalet fruktar de att Iran då verkligen börjar utveckla kärnvapen vilket skulle sätta igång en kapprustning i Mellanöstern och kan leda till nya krig.

Angela Merkel reser på fredag till Vita huset för att framföra samma budskap till Trump.

Kindpussar och smicker

Men medan majoriteten av EU:s ledare vädjar till Trumps förnuft så riktar Macron in sig på hans känslor. Det är kindpussar, ryggdunkar och smicker.

Trump kan inte motstå "en bra deal" och kanske ser han nu chansen att få till ett sådant med Iran och ta åt sig äran.

Det är bara ett problem. Iran måste gå med på att förhandla fram ett nytt avtal. Iran pressades hårt för att acceptera det avtal som förhandlades fram mellan de fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet med USA:s president Obama i spetsen.

Att Iran skulle gå med på ändringar utan att själva få ut något av det är inte särskilt troligt. Irans president Hassan Rouhani varnar USA för "allvarliga konsekvenser" om avtalet sägs upp. Han undrar också med vilken rätt Macron och Trump diskuterar hur de ska omförhandla ett avtal träffat mellan sju parter.

Morot för Trump

Men det Macrons förslag gör är att ge Trump en morot för att inte säga upp avtalet redan om några veckor. Går Iran med på omförhandlingar kommer det att dra ut på tiden och medan förhandlingarna pågår kommer avtalet att fortsätta gälla. Därmed undviks ny instabilitet i Mellanöstern.

Trump har rätt i sin kritik av avtalet i så motto att västvärlden inte fick allt man ville ha. Så är det normalt när två parter förhandlar. Båda sidor måste kompromissa.

Trump verkar tro att det går att få till ett avtal där Iran lägger sig platt och USA får allt man vill. En orealistisk angreppsvinkel.

Ett problem för att få till nya samtal är de lögner om Iran-avtalet som Trump upprepar med en dåres envishet. Han gjorde det i valrörelsen och upprepade dem i går under presskonferensen med Macron.

”Sinnessjukt”

– Iranavtalet är ett fruktansvärt avtal, hävdade Trump. Vi gav dem 150 miljarder dollar. Vi gav dem 1,8 miljarder dollar i kontanter. Tunnor med kontanter. Det är sinnesjukt. Det är löjligt. Det skulle aldrig ha gjorts.

Trump får det att låta som att USA betalade Iran för avtalet. I själva verket fick Iran tillbaka 150 miljarder dollar av landets tillgångar som västvärlden frusit som straff för att Iran ljugit om sina försök att skaffa kärnvapen. När kärnenergiavtalet var klart fick Iran tillbaka sina pengar plus att en del sanktioner hävdes. Det var en fullt rimlig del av uppgörelsen. Iran fick tillbaka det som tillhörde dem.

De 1,8 miljarder dollar Trump pratar om handlar om något helt annat. Iran betalade USA 400 miljoner dollar för vapen som USA aldrig levererade därför att regimen störtades 1979 och ersattes av en islamisk prästdiktatur. Vilket i sin tur ledde till att amerikanska företag i Iran beslagtogs. Att reda ut alla krav och motkrav tog årtionden.

Gick plus

Till slut enades man som en del av Iranavtalet. Iran betalade 2,5 miljarder dollar till amerikanska företag och privatpersoner. USA betalade tillbaka de 400 miljonerna med ränta, vilket totalt blev 1,8 miljarder. Men som helhet gick USA 700 miljoner plus.

Jag har svårt att tro att Trump är så korkad att han inte begriper hur det hänger ihop. Lögnerna var från början ett sätt för honom att få väljarna att vända sig mot Obama. Nu har de blivit ett verktyg för att motivera varför han vill säga upp det fungerande avtalet därför att han ogillar Iran och dess regim.

Inom några veckor får vi veta om Macrons charmoffensiv fått Trump att tänka om.

Följ ämnen i artikeln