Stockholm får mer pengar till hyreslyor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-25

Bostadsministern lovar en miljard till nya lägenheter

Stockholmsregionen får mer pengar till att bygga hyreslägenheter.

Socialdemokraternas bostadsminister Lars-Erik Lövdén utlovar att en miljard ska kunna betalas ut i förhand av de 2,5 miljarder som avsatts i så kallade investeringsbidrag.

Det är givetvis ett strategiskt utspel i början av det viktiga valåret.

Socialdemokraterna har redan förklarat att man vill vinna just Stockholm, där borgarna styr.

Kritiken mot att så få byggare utnyttjar investeringsbidraget i Stockholmsregionen har tagit skruv.

Det byggs för lite

Aftonbladet har specialgranskat hyresbyggandet i en en artikelserie. Just dessa argument finns nu med i bostadsministerns vallöften.

Det byggs helt enkelt för få hyresrätter i Stockholm.

Stockholms nye landshövding Mats Hellström får regeringens uppdrag att komma överens med kommunerna i Stockholms län om åtgärder för att öka bostadsbyggandet i länet.

Även detta är en listig sak: Hellström måste profileras som en bra efterträdare till populäre Ulf Adelsohn, gamle moderatledaren som varit mycket pådrivande chef i Stockholms län.

På statlig mark?

De flesta områden som är tillgängliga för exploatering ligger på statlig mark. Hellström ska i sina överläggningar med kommunerna särskilt undersöka möjligheterna att använda den statliga marken.

”Med det öronmärkta investeringsbidraget till Stockholmsregionen kan byggandet av hyresrätter ökas från några hundra nya hyreslägenheter årligen till ett par tusen årligen”, skriver bostadsminister Lars-Erik Lövdén på Dagens Nyheters debattsida, som numera allt oftare blivit ett rent reklamforum för politikernas utspel.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln