Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Myndigheter ska få köpa knark

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-14

Folkhälsominister Maria Larsson vill lagstifta bort nätdrogerna - förslaget får kritik

Låt myndigheter köpa droger på nätet och ge polisen rätt att beslagta droger som ännu inte narkotikaklassats.

Det är folkhälsominister Maria Larssons lösning för att bekämpa nätdrogerna.

Maria Larsson (KD).

Kent dog efter att ha tagit drogen krypton. Robert och Henrik dog efter att tagit drogen DMX.

Alla tre hade beställt drogerna på internet – helt lagligt.

Men trots att problemet med så kallade nätdroger varit känt i tiotals år har lagstiftningen inte hunnit med. Nu vill äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) lagstifta bort problemet.

"Fortare"

Hennes förslag är att Statens folkhälsoinstitut ska få köpa droger på internet och sen analysera dem. Tanken är att det på så sätt ska gå fortare att få nätdrogerna narkotikaklassade.

– Dels handlar det om att låta en myndighet och det är Folkhälsoinstitutet vara tidigt ute på nätet, ha resurser att kunna botanisera och köpa in droger som de ser att här kommer någonting nytt och undersöka vad de innehåller, för att vi ska ligga så långt framme med klassificeringsarbetet som det bara är möjligt, säger Maria Larsson till Sveriges Radio Jönköping.

I dag narkotikaklassas ett preparat först efter att Läkemedelsverket analyserat det och ansökt hos regeringen om att det ska förbjudas.

Ökad befogenhet för polis

Maria Larsson föreslår också att polisen ska få rätt att beslagta preparat som den misstänker kan bli narkotikaklassade i framtiden, något som inte är tillåtet i dag.

Förslagen kommer från Socialdepartementets narkotikautredning som presenterades i december 2008. Regeringen jobbar just nu med detaljerna i den nya lagen, som väntas träda i kraft i 1 juli 2010.

Men den nya lagen får kritik innan den ens har instiftats. Både poliser och tidigare missbrukare kallar den för ”tandlös”.

– Om en produkt är på väg att bli narkotikaklassad rear säljarna ut den. När lagstiftningen kommer dyker det i stället upp en ny produkt som har modifierats, nån molekyl har bytts ut, och då kan de fortsätta att sälja helt lagligt, säger Jonas Wendel, förundersökningsledare på ungdomssektionen på länskriminalpolisen i Stockholm.

"Familjeklassa drogerna"

Både Wendel och den tidigare missbrukaren Erik föreslår i stället att alla droger ska ”familjeklassas”. Då skulle alla preparat som har liknande sammansättning som narkotikaklassade medel förbjudas.

– På så sätt skulle man effektivt få bort nätdrogerna och säljarna skulle inte kunna kalla försäljningen för laglig. Det tror jag skulle skrämma bort många köpare, säger Erik.