Storbrand i flerfamiljshus i Tierp

Publicerad 2013-04-20

Flerfamiljhus brann i Tierp

TIERP. En våldsam brand bröt på lördagsförmiddagen ut i ett flerfamiljshus i Tierp.

Nu är 16 familjer bostadslösa.
Sex personer fördes chockade till sjukhus med rökskador.

16 familjer är bostadslösa efter den våldsamma storbranden i centrala Tierp i dag.

Övriga drabbade samlades på Högbergsskolan där de fick besked att de skulle försöka hitta tillfälligt boende på egen hand. Ingen kan återvända till sin lägenhet närmaste dagarna.

– Jag trodde nog vi skulle få lite mera hjälp, men jag hittar nog tak över huvudet, säger Leif Arhamn, 62, en av de drabbade.

"Någon skrek hysteriskt"

Han fick fly ut ur lägenheten med sin hund Kalle då brandförloppet var mycket snabbt.

– Jag hörde någon skrek hysteriskt på gården så jag tittade ut och hörde sirener. Efter någon minut hördes en smäll och lågor slog ut från taket. Allt gick ruskigt fort, berättar Leif.

En yngre kvinna gick oroligt utanför det brandhärjade huset då hennes två katter fanns kvar därinne.

Även i ett grannhus evakuerades de boende på grund av den kraftiga röken som syntes flera mil.

Branden började strax före klockan 10 i en lägenhet på andra våningen i ett 80 meter långt hus med 16 lägenheter och fyra ingångar. Branden spred sig upp på vinden.

Taket kunde inte räddas

Enligt Jörgen Olsson, räddningschef på plats, lät man taket brinna av ner till stålkonstruktionen under kontrollerade former. Enligt Olsson är samtliga lägenheter brand- och vattenskadade.

30 brandmän från fem stationer bekämpade elden. Flera ambulanser hade larmats till brandplatsen och sex personer fördes chockade till sjukhus med rökskador. Ingen ska dock vara allvarligt skadad.

Den svarta röken dolde delar av centrala Tierp som liknade en krigsskådeplats.

Ett 30-tal boende i den eldhärjade fastigheten fick ta sig till en närliggande skola där en samlingsplats upprättades. Kommunens POSOM-grupp fanns på plats för att hjälpa till.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden men då brott inte kan uteslutas har polisen upprättat en förundersökning om mordbrand.

Eftersläckningsarbetet väntas vara klart först under kvällen.