Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Riksdagspolitiker: Vi har för lite att göra

Publicerad 2013-03-22

Oppositionen skyller minskat tempo på regeringen

Riksdagsledamöterna i oppositionspartierna klagar – de har för lite att göra.

Och de lägger skulden på regeringen.

– Vi får inga förslag att arbeta med. Alliansen tycks inte längre veta vad den vill, säger Gustav Fridolin, språkrör (MP).

Det hör inte till vanligheterna att riksdagsledamöterna klagar på att de har för lite att göra. Men det gör de nu.

Bland politikerna i S, V, MP och SD finns ett utbrett missnöje med att tempot minskat.

– Det kommer ingenting från regeringen längre. Det vi huvudsakligen ägnar oss åt i dag är att behandla motioner som oppositionen har lagt och olika EU-frågor, säger Ylva Johansson, ex-minister och arbetsmarknadspolitisk talesperson (S).

Sex av tretton möten inställda

Hon skrev nyligen om situationen i politikens högborg på sin blogg, utifrån perspektivet att arbetslösheten i Sverige i dag är över åtta procent:

"Det saknas alltså inte allvarliga problem att ta itu med inom arbetsmarknadspolitiken. Ändå finns det inga förslag att behandla i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Bara i år har utskottet ställt in sex av tretton sammanträden på grund av att det saknas propositioner och förslag från regeringen att behandla."

Aftonbladet har tidigare granskat hur tempot i riksdagen har förändrats.

Granskningen visade att Alliansen inledde sitt regerande i ett rasande tempo. Förslag efter förslag avverkades. Men i februari förra året hade antalet propositioner minskat med en tredjedel jämfört med toppåret 2008.

Mindre att göra

Även Miljöpartiet har under senaste året upplevt att riksdagsledamöterna fått allt mindre att göra.

Med hjälp av riksdagens utredningstjänst har partiet tagit fram statistik för hur mycket regeringen initierat i form av kommittédirektiv, betänkanden och offentliga utredningar. Även de siffrorna visar en lägre takt.

– Alliansen hade ett politiskt projekt. Man ville bryta socialdemokraternas maktinnehav och sänka skatterna. Men när det nu är gjort verkar man inte veta vad man vill, säger Gustav Fridolin.

”Idéerna har tagit slut”

Också Björn Söder, gruppledare (SD), är inne på samma tankegångar.

– Det känns som att regeringens idéer och förslag har tagit slut, säger han.

Från oppositionspartierna för man också fram att stiltjen i riksdagen kan ha att göra med att M, FP, C och KD styr i minoritet och samtidigt brottas med samarbetssvårigheter inom Alliansen.

Men det är en bild som inte alls delas av företrädare för regeringspartierna.

Emma Henriksson, gruppledare (KD) menar att samarbetet fungerar bra och att regeringen jobbar på.

– Antalet varierar över tid, det är helt normalt. Det viktiga är inte hur många förslag som läggs utan det är att innehållet är av hög kvalitet, säger hon.