Schibbye och Persson har landat

Publicerad 2012-09-11

Anhöriga: Är på en plats där de kan pusta ut

Johan Persson och Martin Schibbye har landat i säkerhet.

Men det är oklart var de befinner sig.

– Efter 14 månader i ett fängelse där det aldrig är tyst, mörkt och stilla vädjar Johan och Martin om att få ett litet andningshål, skriver anhöriga i ett pressmeddelande.

Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i Etiopien i över 14 månader, men släpptes i går.

"Känns helt fantastiskt"

I natt kom uppgifter om att de båda svenska journalisterna satt på ett plan från Addis Abeba.

Nu har de landat – på hemlig destination.

– Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut, skriver de anhöriga i ett pressmeddelandet genom Anna Roxvall som är kollega till de tidigare fängslade journalisterna.

– Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop. Det har varit ett tufft år där vi har varit tvungna att fatta många svåra beslut för att nå målet att de ska må så bra det bara går i fängelset och släppas fria så fort som möjligt. Nu är vi där och det känns helt fantastiskt.

Vädjar om andningshål

Anhöriga skriver att Schibbye och Persson kommer att bjuda in till en presskonferens så fort de "orkar möta medier och svara på frågor".

– Efter 14 månader i ett fängelse där det aldrig är tyst, mörkt och stilla vädjar Johan och Martin om att få ett litet andningshål. De vill få chansen att äta, sova, läsa svenska nyheter och träffa en läkare, innan de kommer hem för att möta press och alla andra som har väntat på dem. Det kommer att ske inom en vecka, står det i pressmeddelandet.

"Gällde bara att få ut dem ur landet"

Journalisten Anna Roxvall säger till TT att hon pratat med Schibbye och Persson lite kort.

– De mår bra, men jag tror att de är väldigt trötta. Det är därför vi väljer att göra så här också. Det blir för tufft att gå raka vägen från fängelset, sova dåligt och sedan gå rakt in i en stor presskonferens. Men de lät väldigt glada och pigga efter omständigheterna, säger hon till nyhetsbyrån.

Enligt Anna Roxvall är det inte bestämt hur och när Schibbye och Persson ska träffa anhöriga.

– Vi har inte hunnit bestämma hur vi gör, det är steg två, nu först gällde det bara att få ut dem ur landet, säger Roxvall till TT.