Så delade Sverker Åström upp sina antikviteter

Publicerad 2012-12-15

Regisserade sin egen begravning  Sverker Åströms begravning kostade enligt testamentet nästan 370 000 kronor och hade planerats i förväg. Här står diplomaten vid Transitionspegeln som han några år senare testamenterade till diplomaten Örjan Berner med hustrun Benedicte. Enligt Bukowskis värderas antikviteten till 45 000 kronor.

När diplomaten Sverker Åström dog lämnade han efter sig tillgångar värda över 13 miljoner kronor.

Aftonbladet kan i dag avslöja detaljer ur toppdiplomatens utförligt nedtecknade sista vilja.

– Han älskade att hålla på med sitt testamente, säger vännen och förläggaren Kristoffer Lind.

Sverker Åström blev 96 år gammal. I augusti i år tog nära 300 människor farväl av den inflytelserika diplomaten i S:t Johannes kyrka i Stockholm. Begravningen hade regisserats i förväg av Sverker Åström - och kostade enligt hans testamente närmare 370 000 kronor.

Journalist får ikon

Nu har hans sista vilja registrerats hos Skatteverket. Det utförliga testamentet är daterat till den 23 maj 2010.

I testamentet listas ett 40-tal föremål och inredningsdetaljer som tilldelas olika personer, flera med anknytning till Utrikesdepartementet och den stockholmska medievärlden.

Bland annat får DN-journalisten och tidigare Moskvakorrespondenten Disa Håstad en ikon som värderats av Bukowskis till 25 000 kronor.

Tusentals kronor

Författaren och ledamoten av Svenska akademien Per Wästberg får "Stora väggklockan Wester" som har ett värde på 20 000 kronor.

UD-mannen och tidigare DN-chefen Harald Hamrin får tillsammans med hustrun Margareta ta emot en "Lerkanna i fönstret från Libanon" som värderas till 1 000 kronor.

Vännen och förläggaren Kristoffer Lind, som bland annat ligger bakom boken "Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken", tilldelas två silverskålar "av okänd mästare" vars värde uppgår till sammanlagt 16 000 kronor.

”Fin silversamling”

– Sverker hade en väldigt fin silversamling, framför allt samlade han på svenskt silver gjort i S:t Petersburg, säger han.

Kristoffer Lind kallar Sverker Åström för "lite ovanlig" som regisserade sin begravning och funderade en hel del på sitt testamente.

– Han älskade att hålla på med sitt testamente.

Han betonar att den största delen av pengarna går till Sverker Åströms stiftelse för de Svensk-Ryska förbindelserna.

– Han har gett sina vänner saker som har mer av ett affektionsvärde, som ett minne. Här var vi en person som har ställt sig frågan hur gör jag något bättre? i stället för att skänka bort saker till folk som redan har vad de behöver.