Sverker Åström död

Publicerad 2012-06-26

Diplomaten Sverker Åström är död.

Han blev 96 år gammal.

– Jag känner mig som ett fartyg som successivt lättar på förtöjningarna till tillvaron och ger sig ut på okänt hav, sa han till Aftonbladet nyss fyllda 90.

Diplomatprofilen Sverker Åström har avlidit, bekräftar utrikesdepartementets presstjänst för TT.

Fick FN att jobba för miljön

Han hade under över 30 års tid flera betydelsefulla uppdrag, bland annat som FN-ambassadör, kabinettssekreterare vid utrikesdepartementet samt ambassadör i Paris – och har lunchat med både Winston Chuchill och Carles de Gaulles.

Hans insats för att inleda miljöarbete i FN räknas som en av hans största. 1968 lade han fram en resolution som ledde fram till att ett särskilt FN-organ bildades för miljöfrågor, UNEP.

USA-kritisk

Under sin långa tid som pensionär har Åström varit en flitig debattör och bland annat kritiserat USA:s utrikespolitik, Israels agerande i Palestinakonflikten, FN:s allians mot Iraks Kuwaitockupation och USA:s invasion av Afghanistan.

Han tilldelades Miljöpartiets kongresspris i fjol för sitt engagemang i miljöfrågor.

Kom ut vid 88

Vid 88 års ålder kom Åström ut som homosexuell, i sin bok Ögonblick: Från ett halvsekel i UD-tjänst, och året därpå fick han pris som Årets Homo vid QX gaygala 2004.

2006 berättade han om sitt liv i en lång intervju med Aftonbladet.

– Han sa "so what?". Inget mer, berättade Sverker Åström om Palmes reaktion då han berättade om att han var homosexuell.