Utrotningshotade antiloper avlivades på Kolmården

Publicerad 2012-11-15

Addaxantilop

28 utrotningshotade addaxantiloper avlivades på Kolmårdens djurpark – trots att de var helt friska.

Anledningen: de gick inte ihop med avelsbocken.

I vilt tillstånd lever addaxantilopen i öknen och det finns i dag bara 250 stycken i vilt tillstånd i afrikanska Niger. Arten har högsta skyddsklass och ingen turist har sett djuren under de senaste hundra åren.

– Den lever så långt ut i öknen så att inte ens lejonen kan ta dem därute. De klarar sig utan vatten och äter på nätterna, säger Bengt Röken, tidigare chefsveterinären vid djurparken, till Norrköpings tidningar

"Var jag som gjorde det"

Efter att djurparker tagit om hand viltfångade addaxantiloper finns djuren nu också på rancher i USA och i djurparker i USA och Europa – bland annat på Kolmården.

Djurparken tog som avelslån emot sex eller sju djur 1989 och fram till nu har drygt hundra nya djur fötts.

28 av dem har slaktats – trots att de var helt friska.

– Det var jag som gjorde det, säger Bengt Röken.

Ingen ville ta emot dem

Av de drygt hundra djur som finns eller har funnits på Kolmården har runt en tredjedel dött av sjukdom och skador och lika många avlivats för att de varit sjuka, gamla eller skadade, berättar Bengt Röken för NT.

– Dessutom har jag avlivat 28 friska djur, fyra hindar och 24 unga handjur.

Bengt Röken säger till tidningen att anledningen är att de inte kan gå ihop med avelsbocken. Enligt honom hade ingen visat intresse för att ta emot dem och det har inte heller gått att placera dem i andra djurparker, skriver NT.