Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sarkozy - en näbbig liten prinsessa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

USA:s president Barack Obama håller inte måttet – och Spaniens premiärminister är inte särskilt smart.

Uttalanden som tillskrivs den franske presidenten Nicolas Sarkozy har fått ilskan att puttra på många håll i världen.

Sarkozy har hamnat i internationellt blåsväder sedan tidningen Liberation rapporterat att presidenten verbalt gått lös på sina världsledarkollegor under en lunch med parlamentsledamöter.

Presidentkansliets försök att gjuta olja på vågorna – fullständig förnekelse av tidningens påståenden - har varit resultatlösa.

Han har aldrig styrt en regering och håller inte alltid måttet när det gäller beslutsfattande och effektivitet, ska Sarkozy ha sagt om USA:s nytillträdde president Barack Obama.

Näbbig prinsessa

Kommentaren retade den brittiska tidningen The Times som skrev att "framträdandet av en ny – längre, snyggare och populärare – president på världsscenen har förvandlat honom (Sarkozy) till en näbbig liten prinsessa".'

Förutom Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska även den spanske premiärministern Jose Luis Rodriguez Zapatero ha fått en släng av Sarkozys slev.

Han kanske inte är så intelligent, men jag känner till personer som är väldigt smarta och inte blev valda för en andra mandatperiod, rapporteras Sarkozy ha sagt.

Han sägs ha konstaterat att det viktigaste i en demokrati är att bli omvald, och uttryckt djup beundran för Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som blivit omvald tre gånger.

Ändlös arrogans

Flera personer som var närvarande vid lunchen har dock gått ut och sagt att orden blivit tagna ur sitt sammanhang. Men en annan lunchande ledamot konstaterade i sin blogg att "ingenting i artikeln var fel".

Regeringarna i Spanien och Tyskland vill inte kommentera rapporterna, men en medlem av den spanska oppositionen såg sitt tillfälle:

I ärlighetens namn är jag inte så förtjust i att ett annat lands ledare driver med vårt lands premiärminister, även om han må ha rätt.

Spanska medier tycks inte lika roade och skriver att Sarkozy nu "har bekräftat att hans arrogans inte vet några gränser".