Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

S: Regeringen förhalar FRA– uppgörelsen

Publicerad 2013-09-26

När Socialdemokraterna gjorde upp med regeringen om FRA-bevakningen för två år sedan bestämdes att man skulle tillsätta en kommission för att skydda enskildas integritet.

Sedan dess har ingenting hänt.

– Regeringen förhalar arbetet hela tiden, jag är irriterad, säger Morgan Johansson, justitieutskottets ordförande (S).

I uppgörelsen som S slöt med regeringen i december 2011, om polisens möjligheter att signalspana, bestämdes att man skulle tillsätta en parlamentarisk kommission med politiker och experter för att garantera skyddet för enskildas integritet.

Men trots att det snart gått två år sedan dess finns ingen kommission på plats.

Detta upprör Morgan Johansson - särskilt mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden om registrering av romer vid Skånepolisen.

– Med en kommission hade man i dag haft en mer sammanhållen organisation och tillsyn som hade kunnat ha tummen i ögat på myndigheterna i högre utsträckning, säger han.

"Förhalat"

Under riksdagens frågestund i eftermiddag kommer Morgan Johansson att pressa justitieminister Beatrice Ask (M) i ärendet.

– Hon måste klargöra när vi får se den integritetsskyddskommission som vi bestämde om. Nu har man förhalat frågan i två år.

Enligt S har man upprepade gånger stött på regeringen för att sätta fart. Men varje gång utan resultat.

– Så sent som i våras fick vi svaret att man inte hann med frågan eftersom tjänstemännen hade så mycket att göra med partifinansieringen. Men den frågan ser de ju inte heller ut att lösa, säger Johansson.

Justitieutskottets ordförande slår fast att det nu, mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden, är extra angeläget att kommissionen kommer på plats.

– Den hade haft ett uppdrag att gå genom alla lagar och regler som finns för att skydda integriteten med syfte att stärka lagstiftningarna. Vi hade då kunnat ha en mer enheten reglering och vi hade sluppit den oklarhet som nu råder kring vilka register som får upprättas, när de ska gallras och vilka som får hålla dem.

Utredningsdirektiv på gång

Aftonbladet har sökt justitieminister Beatrice Ask utan resultat. Hennes pressekreterare Per Claréus säger dock att departementet är i slutskedet i arbetet med att ta fram direktiv till en utredning om integritetsskydd.

– Vi kommer inom de närmsta veckorna bjuda in S att komma med synpunkter på förslaget, säger han.

Beskedet upprepades för en stund sedan i riksdagens kammare av Beatrice Ask själv. På frågan om hur hon ser på sitt eget ansvar för det inträffade slog hon enligt TT fast:

– Jag har ett övergripande ansvar och jag tycker att vi har en modern polisdatalag. Den är tydlig och innebär en förstärkning av hur polisen ska och får hantera känslig information. Det är illa och ett stort bekymmer att det uppenbarligen finns olika uppfattningar om vilka regler som gäller. Polisledningen har fått i hemläxa att se över vad som gäller ute i landet och att informera om vilka regler som gäller.

Morgan Johansson har dessutom lämnat in en begäran om att Beatrice Ask och rikspolischefen Bengt Svenson ska komma till riksdagens justitieutskott och reda ut turerna kring rom-registren. Detta har han gjort i samarbete med Maria Ferm (MP) och Lena Olsson (V).