Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

De får Nobelpriset i fysik

Publicerad 2013-10-08

Presskonferensen var oförklarligt uppskjuten i över en timme – sedan kom beskedet:

Britten Peter Higgs, 84, och belgaren François Englert, 80, får årets Nobelpris i fysik.

De delar det för teorier om hur partiklar får sin massa.

Francois Englert och Peter Higgs.

Först en timme efter utsatt tid tillkännagavs årets Nobelpristagare i fysik.

Men varför det dröjde är oklart.

Många spekulerade i om det hade att göra med att en av de två pristagarna, Peter Higgs, inte gått att få tag i.

Får inte avslöja på decennier

Men spekulationerna förblir just det. Kungliga Vetenskapsakademien, som delar ut priset, år inte avslöja svaret förrän om 50 år.

När Staffan Normark, akademiens ständiga sekreterare, väl meddelade beslutet stod det klart att förhandstippade Peter Higgs är en av pristagarna. Han får dela priset med François Englert för teorin om hur partiklar får sin massa. Oberoende av varandra föreslog de teorin samtidigt år 1964 (Englert tillsammans med sin numera avlidne kollega Robert Brout). Först 2012 bekräftades deras idéer genom upptäckten av en så kallad higgspartikel vid CERN-laboratoriet utanför Genève i Schweiz, skriver man i ett pressmeddelande.

– Jag är väldigt, väldigt glad, sa Englert över telefon på presskonferensen.

Higgs däremot gick det däremot inte att ringa upp. Han hade gjort sig oanträffbar och ska enligt uppgift inte ens äga en mobiltelefon.

"Jag är överväldigad"

I ett förproducerat uttalande, förmedlat av universitetet i Edinburgh där han är professor emeritus, säger han:

"Jag är överväldigad av att få motta priset och jag tackar Kungliga svenska vetenskapsakademien. Jag vill också gratulera alla som bidragit till upptäckten av den här nya partikeln och jag tackar min familj, mina vänner och kollegor för deras stöd."

Han hoppas också att det här erkännandet för grundforskning ska öka medvetandet om värdet av "blue-sky research", ett svåröversatt uttryck som ungefär betyder forskning utan känd praktisk tillämpning.

I Aftonbladets livesändning avslöjade Peter Higgs kollega, partikelfysikern David Milstead, att Higgs under tisdagen befinner sig på ”Higgs Centre” vid universitetet i Edinburgh. Han är där med kollegor och vänner, berättade Milstead som talat med en av Higgs vänner.

Första gången pristagarna träffades var den 4 juli på Cern, sedan dess har de setts några gånger, avslöjade belgaren.

– Jag kommer givetvis att gratulera honom nästa gång vi ses.

Kom med samma teori

1964 kom de två, oberoende av varandra, med samma teori.

Först i juli 2012 bekräftades den genom upptäckten av en så kallad Higgspartikel vid Cernlaboratioriet – där det jublades efter beskedet.

– Vi är väldigt glada att vi har fått hjälpa till att hitta Higgs-bosonen. Men förtjänsten är självklart François Englerts och Peter Higgs, säger Arnaud Marsollier, talesperson på Cern, till TT.

Fysikprofessor Gunnar Ingelman om Higgs och Englerts upptäckt:

– Det här är en triumf, sa han på presskonferensen

En av dem som kunde ha fått priset för samma forskning, men fick se sig förlorad, var storsint i nederlagets stund.

– Jag förnekar inte att det svider lite – trots rykten om motsatsen är fysiker mänskliga. Men jag känner stor tillfredsställelse över att ha deltagit på ett avgörande sätt med att formulera en teori om detta problem. Det är en stor seger för förnuftets kraft och vårt budskap för att förstå hur vår värld fungerar, säger professor Gerald Geralnik till TT.

Higgs och Englert får dela på prissumman om åtta miljoner kronor.