Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Musk fördöms för "främjande av antisemitism"

TT

Publicerad 2023-11-17

Elon Musks svar har kritiserats för att underblåsa en antisemitisk konspirationsteori. Arkivbild.

Teknikjättarna Apple och IBM pausar annonseringen på sociala medier-plattformen X efter ägaren Elon Musks uppmärksammade kommentar på ett inlägg om judar.

USA:s regering fördömer kommentaren som ”avskyvärt främjande” av antisemitism.

Elon Musk, som äger sociala medier-platformen X, svarade på ett inlägg på X som beskriver hur judiska befolkningar i väst har insett att de ”horder av minoriteter” som de judiska grupperna har ställt sig bakom ska ”översvämma deras länder” inte tycker om dem.

Musk kommenterade inlägget med orden: ”Du har sagt den verkliga sanningen”.

Elon Musks kommentar i onsdags har kritiserats för att underblåsa en antisemitisk konspirationsteori om att judiska grupper i västländer försöker underminera de vita majoritetsbefolkningarna genom att främja massinvandring.

På fredagen sällade sig USA:s regering till kritikerna.

– Vi fördömer detta avskyvärda främjande av antisemitiskt och rasistiskt hat å det starkaste, det strider mot våra kärnvärden som amerikaner, säger Vita husets talesperson Andrew Bates.

Flera amerikanska bolag, däribland teknikjättarna Apple, IBM och Oracle, har nu pausat all annonsering på X efter Musks kommentar, rapporterar Bloomberg med hänvisning till nyhetssajten Axios. Även EU-kommissionen har dragit tillbaka annonsering på X.

Sociala medier-plattformens vd Linda Yaccarino sade på torsdagen att ”X har varit extremt tydligt med våra ansträngningar att bekämpa antisemitism och diskriminering” och att det inte finns ”plats för det någonstans i världen”.