Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Billström: "Vi vet vad Iran är för typ av stat"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-05-31

Utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till ett EU-möte i Bryssel i måndags. Arkivfoto.

Väldigt allvarligt, säger utrikesminister Tobias Billström (M) om uppgifterna om Irans användande av kriminella gäng i Sverige. Nu tas frågan upp med både EU och Nato.

Men han är inte förvånad.

Irans chargé d'affaires i Sverige kommer att kallas upp till UD under dagen. Därtill väntar diskussioner inom kort i EU-kretsen.

– Jag kommer att samråda och informera mina kollegor i EU om detta. Det här är ett problem som vi ser i andra EU-länder också, berättar Billström.

Även i Prag där Billström i dag träffar sina kollegor från övriga Natoländer lär frågan komma upp.

– En del av Natokollegorna är ju EU-kollegor så av naturliga skäl så kommer det att finnas en sådan diskussion igång, berättar utrikesministern för svenska och finländska journalister på plats i Prag.

”Inga illusioner”

Han utesluter inte att ytterligare sanktioner mot Iran kan bli aktuella.

– Jag utesluter ingenting i det här läget. Det absolut viktigaste är att vi får en diskussion om hur allvarligt det här hotet är.

Är du för förvånad?

– Vi vet vad Iran är för typ av stat. Vi gör oss inga illusioner om den iranska statsledningens ambitioner. Vi har ju dessutom, vilket har avslöjats tidigare, aktiviteter som har riktats mot svenska medborgare, till exempel försöken att via agenter planera mordförsök på svenska medborgare av judisk härkomst, som avslöjades för några månader sedan. Så vi är fullt medvetna om vad det här handlar om, säger Billström.

”Ingen rätt”

Billström vill inte ge sig in på att definiera hur man ska beteckna det som Iran gjort i Sverige, men konstaterar att statsaktörer inte har ”någon som helst rätt” att agera mot svenska intressen på svensk mark.

– Statsaktörer har ingen rätt att göra detta och gör man det så är dels handlingarna som de kriminella nätverken begår brottsliga och sedan är det dessutom en fråga om relationerna mellan oss och staten, i det här fallet Iran.

ANNONS