Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

L: Låt skolpersonal undersöka skolväskor

Publicerad 2024-10-25 12.07

Utbildningsminister Johan Pehrson (L) vid en pressträff i Malmö.

Skolpersonal bör få rätt att leta igenom elevernas skolväskor, anser Liberalerna, som också vill att skolor ska kunna använda metalldetektorer i inpasseringskontroller i vissa lägen.

– Rektorer behöver helt enkelt fler verktyg för att kunna göra skolan till en zon fri från brottslighet och kunna stoppa nyrekryteringar till gängen, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) vid en pressträff i Malmö.

I dag saknar skolpersonal laglig rätt att leta igenom medhavda väskor, även om det finns misstankar om att elever har med sig till exempel vapen eller narkotika.

– Det behövs en ändring så att rektorer ges möjlighet att kunna, inte alltid göra, men kunna gå igenom väskor och skåp för att upprätthålla ordning och säkerhet i skolan.

Liberalerna vill också öppna för användning av metalldetektorer i inpasseringskontroller på skolorna i vissa lägen. Sådana beslut ska enligt förslaget fattas i samråd med polisen, exempelvis vid en pågående allvarlig gängkonflikt i det område där skolan ligger.

– När de här gängkrigen pågår är det viktigt att skolan ska kunna vara en frizon.

Ett tredje förslag från Liberalerna är gratis fritids för vissa barn i åldern sex till nio år.

– Vi pratar om barn i de lägre åldrarna, som bor i socioekonomiskt utsatta områden och som har ett behov av att få en meningsfull fritid, säger Sara Wettergren (L), kommunalråd i Malmö.

Rättat: I en tidigare version angavs fel yrkesbeteckning i rubriken på dem som L vill ska kunna undersöka väskor.

Följ ämnen i artikeln