Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fransk militär häktad som spion för Ryssland

TT-Reuters

Publicerad 2020-08-30

Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Arkivbild.

En högt rankad fransk militär utreds för misstänkt säkerhetsbrott, meddelar Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Enligt olika källor misstänks militären ha spionerat för Rysslands räkning.

Enligt radiostationen Europe 1 rör det sig om en överstelöjtnant, som var stationerad på en Natobas i Italien, som misstänks ha lämnat över dokument med känslig information till ryska underrättelsetjänsten.

Parly går inte i närmare detalj in på vilka misstankarna är.

– Vi har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder, kommenterar hon.

En domstolskälla säger att officeren misstänks för brott mot Frankrike. Källan uppger att anklagelserna rör att ha lämnat information "som underminerar nationens fundamentala intressen" och som "komprometterar hemligheterna i det nationella försvaret".

Manen talar ryska och ska ha setts i Italien i sällskap av en man som identifierats tillhöra den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Enligt medieuppgifter arbetade överstelöjtnanten på en bas i Neapel, Natos största i Italien.

Enligt Europe 1 greps mannen av den franska underrättelsetjänsten DGSI när han efter semestern var på väg tillbaka till Italien och sitter häktad i Paris. Då hade han stått under övervakning en tid sedan misstankar väckts.