Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Ordrar på vårdutrustning når ”extrema” nivåer

Anja Haglund/TT

Publicerad 2020-03-18

Branschorganisationen Swedish Medtech varnar för att beställningar av skyddsutrustning vuxit till ohanterbara volymer. Arkivbild.

Regionerna gör nu allt för att försöka bunkra upp sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning.

Branschorganisationen Swedish Medtech varnar för att beställningarna vuxit till ohanterbara volymer.

– Man får order motsvarande en eller två årsförbrukningar, säger vd Anna Lefevre Skjöldebrand.

Swedish Medtech organiserar runt 180 medicintekniska företag. Just nu är läget generellt pressat för de företag som tillverkar skyddsutrustning.

– Efterfrågan har ökat överallt, inte bara i Sverige utan över hela världen, samtidigt som produktionen har påverkats negativt och exportrestriktionerna som har införts också skapat problem, säger vd Anna Lefevre Skjöldebrand.

I en enkät som branschorganisationen skickat ut till sina medlemsföretag lyfts också en oro kring regionernas tendens att börja bunkra skyddsutrusning.

Extrema beställningar

– Medlemmarna rapporterar om väldigt stora förändringar i hur ordrarna ser ut. Det är en stor oro bland många företag att det kommer sådana här extrema beställningar som är omöjliga att möta och som troligen inte heller är rätt i det här skedet, säger vd:n.

Företagen försöker åtgärda detta genom att i möjligaste mån fördela leveranser över landet.

– Det vi har sagt är att just nu är inte rätt tid att bygga upp de här beredskapslagren som man behöver ha. Utan nu handlar det om att se till att få produkter till rätt plats där de behövs i dag.

TT: Nekar ni de stora beställningarna?

– Det man gör är att man försöker behålla leveranser till alla kunder utifrån normala leveransvolymer, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.

Råmaterial saknas

Nu handlar en stor del av arbetet om att skala upp och ställa om produktionen av produkter där det är en brist eller riskerar att uppstå en brist.

Samtidigt skapar de stängda gränserna praktiska problem. Lastbilarna som ska rulla över gränserna fastnar i samma köer som privatpersonerna, enligt Swedish Medtech. Flera företag flaggar också för att det är svårt att få tag på råmaterial och delkomponenter.

– Sedan ska man vara medveten om att framför allt att ställa om produktion gör man inte på någon vecka. Det går inte heller att köra mer än treskift och man måste ha tillgång till råmaterial. Det finns kritiska begränsningar i hur mycket det här går att påverka, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.