Larmet från lyxgatan: ”Streetrace, klockstölder och droghandel”
Publicerad 2021-06-19
Boende på exklusiva Strandvägen i Stockholm oroar sig för att kriminella härjar utanför deras våningar.
Nu har politikerna kallat till trygghetsmöte.
– Allt hör ihop: unga herrar, droger och snabba bilar, säger den tidigare toppmoderaten Ulf Adelsohn som bott på Strandvägen sedan 1986.
På Strandvägen bor samhällets elit. På gatan ligger flera av Östermalms mest exklusiva restauranger och vissa av de enorma våningarna säljs för över hundra miljoner kronor.
En restaurangägare som Aftonbladet talar med har bedrivit verksamhet vid Strandvägen i centrala Stockholm i över 20 år och alltid trivts i området. Fram till förra året.
– Då kom en förändring. Vi vet inte vad som hände, men på parkeringen började det dyka upp bilar och gäng samtidigt som klock- och mobilstölder blev ovanligt många, säger hon.
Adelsohn: ”Förekommer droghandel”
Restaurangägaren vill inte ha sitt namn i tidningen, för hon är rädd att råka illa ut. Och hon är inte den enda. Flera boende i området oroar sig för att Strandvägen om kvällarna blivit ett uppehåll för gängkriminalitet, narkotikahandel och illegala billopp, så kallad streetracing.
– Jag har börjat ta omvägar hem, för jag vill undvika Strandvägen. Om det här inte stoppas så tror jag att många kommer vilja flytta härifrån, säger en boende i området som också vill vara anonym.
Ulf Adelsohn, före detta partiledare för Moderaterna, har bott på Strandvägen sedan 1986. Även han har upplevt en förändring av paradgatan. På raksträckor kör unga killar alldeles för fort, som om de tävlar med varandra, och på strandpromenadens stora parkering dånar det ur stillastående bilar.
– De har ofta öppna bakluckor och släpper ut hög musik. Jag är tacksam för att vi har sovrumsfönstret mot innergården. De som har det ut mot gatan kan inte ha det kul för det låter så fruktansvärt, säger han.
Andra boende har oroat sig för att det pågår kriminalitet. Hur upplever du det?
– En sån där dyr bil har man inte när man är ung om man inte har en väldigt rik pappa, eller så. Och att det förekommer droghandel är en bidragande faktor.
Kallat till trygghetsmöte
Andrea Hedin är moderat och ordförande för Östermalms stadsdelsnämnd. Förra sommaren började hon få samtal om oroligheter på Strandvägen och i år tycks situationen ha eskalerat. Däremot fanns det få polisanmälningar.
Nyligen bjöd hon in till ett trygghetsmöte för boende i området, med stadsdelsnämnden och polisen.
– Bara sedan jag skickade inbjudan till det här mötet har jag fått in ett femtiotal samtal. Jag tror att det är jätteviktigt att man agerar snabbt innan ett problem permanentas, därför tar vi det här på allvar och också involverar andra aktörer.
Andrea Hedin vill ha en ökad polisnärvaro och väktare som patrullerar i området. För att undvika att boende tar omvägar hem vill hon införa planteringar. Och en hundgård.
– Det är för att vanliga människor ska fortsätta röra sig på platsen, säger hon.
Hundgården är ett av flera verktyg. Utmaningen för Andrea Hedin är att få andra aktörer att hjälpa till. Nyligen meddelade trafikkontoret att de kommer införa det som kallas rödljusvåg, det vill säga att det är rödljus vid varje stopp nattetid.
När man kör streetrace, bryr man sig om rödljus?
– Det är lättare för polisen att ta fast personer som kör mot rött om det finns rödljus.
Tror inte på lösningarna
Ulf Adelsohn är kritisk till lösningarna. Han menar att om rödljusen faktiskt respekteras leder det till rivstarter så fort det blir grönt.
– Och hundgården, ja, det är väl bra om folk är ute men jag tror inte det har en gigantisk påverkan på trafiken. Det får vara en gigantisk hundgård i så fall, med kamphundar som står vid grindarna. Men de vanliga fredliga Östermalmsmopsarna tror jag inte kommer ha så stor betydelse.
Även restaurangägaren är skeptisk.
– All respekt till Andrea för att hon försöker, men jag tror att det krävs betydligt tuffare bud än så. Parkeringsplatsen på Strandvägen måste stängas. Den har blivit en plats för gäng att samla sina bilar och det är riktigt obehagligt. Många gäster tycker att det är otäckt att gå förbi. Ska man kunna bedriva en seriös verksamhet ska man inte behöva tänka på att skriva brev till polisen, säger hon.