Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dina tulpanlökar kan ruttna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-09

Så hotar den varma vintern din trädgård

Blommande narcisser i februari?

Absolut – om värmen fortsätter.

– De vårblommande lökarna kan sätta fart två månader tidigare än vanligt, säger Björn Aldén, intendent vid Botaniska trädgården i Göteborg.

I Skåne blommar höstkörsbären, i Mariestad finns det smultron och på Botaniska trädgården i Göteborg blommar rhododendron.

Den varma vintern ställer till det i våra trädgårdar.

– Det bästa vore om det kunde fortsätta som det är nu. Då kommer allt förvisso igång mycket tidigare än vanligt, men växterna kommer i alla fall att klara sig, säger Björn Aldén.

Det näst bästa scenariot, menar han, är om vi får lagom kallt med 3–4 minusgrader några dagar. Då hinner marken frysa till innan snön kommer.

– Skulle vi däremot få ett tjockt snötäcke utan att marken hunnit frysa ordentligt, är det stor risk att lökväxter och perenner ruttnar. Snön stryper syretillförseln – och står växterna då i vatten blir det inte bra, säger han.

Snörik vinter bäst

En snabb, kraftig köldknäpp är inte heller bra. Värmen startar processer som gör växtcellerna känsliga och stark kyla kan leda till att de sprängs.

– För växterna är det absolut bästa en vinter lik den vi hade förra året, med flera månaders snötäckt mark så att växterna hinner vila. Men håller temperaturen sig som den är nu ska det inte vara någon större fara, säger Björn Aldén.

Den varma vintern ökar också risken för skadedjur.

– Vi kommer att få ett stort angrepp av frostfjäril, det är helt klart. De kaläter allt som kommer i deras väg; ekar, fruktträd, rhododendron. Det ser fruktansvärt ut.

Finns det något man kan göra för att skydda sina växter?

– Nej, inte direkt. Det finns vissa biologiska metoder man kan använda, men det är inte något för privatpersoner. De är dyra och effekten är tveksam.

– Det enda man kan göra är det gamla vanliga, att täcka med granris eller något annat luckert material som säckväv. Det skyddar mot stora variationer i temperaturen, som framför allt vintergröna växter kan lida av annars, säger Björn Aldén.

Läs mer:

Annica Lundbäck

Följ ämnen i artikeln