MP:s lönekrav inför Björklunds skolmöte

Publicerad 2013-06-20

I dag samlas regeringen och oppositionen på Utbildningsdepartementet för att diskutera läraryrkets framtid.

Men Miljöpartiet är inte nöjda med de förslag på förbättringar som tagit fram inför mötet.

– Det saknas konkreta förslag om den stora elefanten i rummet - lärarlönerna, säger språkröret Gustav Fridolin.

Debatten om den svenska skolan är brännhet och har seglat upp som en av de mest diskuterade politiska frågorna. I dag har utbildningsminister Jan Björklund (FP) bjudit in företrädare från alla rikdagens partier, förutom Sverigedemokraterna, till Utbildningsdepartementet för blocköverskridande diskussioner.

Som grund ligger de tio förslag för att höja läraryrkets status som Björklund presenterade på DN Debatt i början av juni tillsammans med de båda lärarfacken, Friskolornas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting. Där nämndes bland annat höjda lärarlöner, lämplighetsprov vid antagningen till lärarutbildningen och övningsskolor. Flera av förslagen kräver lagändringar.

– Den här enigheten är unik. Varken under min tid i regeringen eller på flera årtionden innan har en så här bred överenskommelse existerat, sa Björklund efter pressträffen på Rosenbad.

Överläggningar

Nu ska alltså överläggningar ske mellan regeringen och tre av oppositionspartierna och målet är en bred och långsiktig överenskommelse.

Miljöpartiet kommer i dag att ta upp frågan om lärarlönerna, som man saknar konkreta förslag om bland de tio punkterna. Trots att Björklund på DN Debatt skrev att "genom öronmärkta statsbidrag kommer många yrkesskickliga lärare att kunna få rejäla lönehöjningar de kommande åren" är MP inte nöjda.

– Lärarlönerna är som den stora elefanten i rummet där lärarfacken tyvärr inte kommit längre än några allmänna formuleringar. Ska vi verkligen vända utvecklingen så att lärare kan brinna för sitt jobb, vilja fortsätta med sitt viktiga arbete och att fler vill bli lärare, då måste vi höja deras löner rejält, säger språkröret Gustav Fridiolin.

Fem miljarder på löner

MP har tidigare sagt att man vill lägga fem miljarder kronor på höjda lärarlöner. Siffrorna har man tagit från uträkningar som de tre fackliga centralorganisationerna TCO, Saco och LO tidigare presenterat tillsammans.

– Jag hoppas av Björklund menar allvar med att man vill sitta ned och se hur man kan stärka lärarkåren och värderingen av lärargärningen. Då måste lönerna höjas rejält. Jag hoppas verkligen att man är berredd att lyssna och att det är själva poängen med mötet, säger Fridolin.

Strax innan Björklund och de övriga presenterade de tio punkterna så gjorde S-ledaren Stefan Löfven ett utspel där han kallade till en nationell samling om situationen i skolan. Där har ett första möte med bland annat lärarfacken hållits. Men alliansregeringen har tackat nej till till att medverka och hänvisat till dagens möte.

– Vi går på båda mötena. Jag tror inte debatten om vem som bjöd in först är det som gör lärarna gladare. Det borde tjafsas mindre om det och fokuseras mer på att verkligen göra något, säger Gustav Fridolin.