36-åringen sågs natten då Pernilla blev mördad

Publicerad 2012-09-08

Vittne kan lösa mordgåtan

AVESTA/STOCKHOLM. Den 36-årige mannen släpptes – trots att hans dna hittades i mördade Pernilla Theorins lägenhet 2006.

Sex år senare träder nu ett vittne fram och berättar att han såg mannen under mordnatten.

I torsdags häktades 36-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Det känns bara som att det stämmer, säger Pernillas syster Anna.

Aftonbladets Josefin Sköld och Peter Wixtröm på plats i Avesta.

Mordet på Pernilla Theorin, 31, har skavt i Avestabornas medvetanden i snart sex år. Nu har polisen äntligen nått ett genombrott.

En 36-årig före detta skolkamrat till Pernilla, som tidigare suttit häktad för mordet, har gripits på nytt.

– Det var ett vittne som fem år efter ett vädjande om iakttagelser hörde av sig och berättade att han sett den här mannen på en viss plats, en viss tid. Personen som lämnade de här uppgifterna trodde att vi redan visste om det eftersom den här mannen tidigare varit misstänkt och suttit häktad, säger kammaråklagare Per-Göran Persson.

Fick det de behövde

36-åringens dna hade säkrats i Pernillas lägenhet redan efter mordet 2006. Men eftersom han hävdade att han hade en relation med henne räckte det inte för att hålla honom fortsatt häktad. Med det nya vittnet fick polisen det de behövde – en person som sett mannen under mordnatten.

Tipset kom till dem redan under våren 2011. Men det var först i måndags de kunde slå till och gripa 36-åringen. Efter flera dagars förhör häktades han av Falu tingsrätt i torsdags.

– Vårt stora problem är att bevisa att han var där just den natten, säger Per-Göran Persson.

När Aftonbladet träffar Pernillas pappa Alf Theorin, 62, sitter han på altanen utanför den grå trävillan i Skogsbo som familjen köpte 1981. Hans dotter Pernilla var då sex år gammal och gick på lekis bara ett par stenkast bort.

– Hon älskade lekis. Sista dagen grät hon för att hon aldrig skulle få gå dit igen, säger Alf.

’Visst blir jag hoppfull’

Nu, 31 år senare, ligger en pizzeria i lokalen och Pernilla är död.

– Hon var så otroligt glad och omtänksam. Väldigt mån om andra och såg till att alla hade det bra. Hon var ofta här och hälsade på i sitt barndomshem, säger Alf.

I måndags fick han besked­et att 36-åringen skulle gripas på nytt.

– Polisen ringde och berättade det för mig. Och visst blir jag hoppfull. Jag tror att hela familjen skulle må bra av ett riktigt avslut. Samtidigt vågar jag inte hoppas längre. Det har gått så många år, så många misstänkta. Och ännu har ingen kunnat dömas, säger han.

Den nu häktade 36-åringen och Pernilla gick i samma gymnasium.

– Jag tror inte att de kände varandra särskilt väl. Det var ingen hon pratade om eller umgicks med vad jag vet, säger Alf Theorin.

Pernillas syster Anna vågar inte heller hon ha för stora förhoppningar om att mordet nu ska få sin lösning.

– Man tycker att det är skönt att det händer något, ändå så vågar man inte hoppas. Fortfarande ska de bevisa att han har varit på den platsen vid den tiden. Och vad jag förstår så fortsätter han att neka.

Påstådd relation

Hon tror inte på 36-åringens förklaring till hur hans dna hamnade i Pernillas lägenhet.

– Han påstår att de hade relation. Men det är inte en chans att det var så. Det känns inte troligt.

Den här gången tror hon att polisen gripit rätt man.

– Dels är det att han påstår att de hade en relation. Dels att han har setts på platsen. Och så har han begått en grov våldshandling efteråt och även innan mordet. Det känns bara som att det stämmer. Om man jämför med alla andra personer som har varit häktade, då har det känts som att det inte alls har stämt. 36-åringens advokat Anders Ericsson säger att de har bestridit häktningen.

– Så vitt vi kan bedöma i nuläget är inte den nya bevisningen något som kastar om utredningen utan en del i det pussel som åklagare och polis försöker lägga, säger han och berättar att hans klient ”självklart inte mår bra”.