Man häktad för uppmärksammat mord

Publicerad 2012-09-07

Pernilla Theorin mördades 2006 – nu kan mordet vara på väg att klaras upp.

I dag häktades en 36-årig man på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Mannen har tidigare misstänkts för mordet.

Den häktade 36-årige mannen.

Pernilla Theorin, 31, hittades mördad i sin utbrända lägenhet tidigt på morgonen den 13 augusti 2006.

Under de sex år som gått har polisen i Dalarna lagt ner omfattande resurser på att försöka lösa mordet.

Man häktad för mordet

I måndags greps och anhölls en 36-årig man misstänkt för mordet. Han häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Mannen, som bor i Avesta, har tidigare varit misstänkt i utredningen. Han satt också häktad under två månader 2007, men då räckte inte bevisningen till att hålla honom kvar.

2008 dömdes han till fängelse för ett våldtäktsförsök mot en kvinna i Skövde. Enligt domen utsatte han kvinnan för grovt våld och körde bland annat ner fingrarna i halsen på henne. Han har tidigare också dömts för misshandel och grovt rattfylleri.

I förhör sa han då till polisen att han var berusad och att han inte mindes något från händelsen.

– Jag är är rädd att jag är sjukare i huvudet än jag förstår, jag vill ingen illa, men kan inget komma ihåg, sa han under ett av förhören, uppger TT.

Nya vittnesuppgifter

36-åringen misstänktes då lida av en psykisk störning, men det var inget den stora rättspsykiatriska utredningen som genomfördes kunde påvisa.

Genombrottet i utredningen om det så kallade Pernillamordet kom efter att ett nytt vittne trätt fram.

– Det var ett vittne som fem år efter ett vädjande om iakttagelser hörde av sig och berättade att han sett den här mannen på en viss plats, en viss tid. Personen som lämnade de här uppgifterna trodde att vi redan visste om det eftersom den här mannen tidigare varit misstänkt och suttit häktad, säger kammaråklagare Per-Göran Persson.

Vittnet hörde av sig till polisen redan våren 2011, men det är först nu som polisen kunnat agera.

– Det här var nästa utredningsåtgärd, det var planerat, säger Per-Göran Persson.

Polisen har under veckan hållit flera långa förhör med 36-åringen.

– Vi hör nu folk utifrån vad han själv berättat. Han nekar till brottet, i övrigt vill jag inte kommentera vad han sagt, säger Per-Göran Persson.

Dna säkrat i lägenheten

Dagen innan Pernilla hittades mördad hade hon varit på en möhippa med sina vänner. Kvällen spenderade kompisgänget på en restaurang i centrala Avesta.

Pernilla sågs av vittnen utanför sin bostad vid 03.30-tiden på natten. Tre timmar senare larmades räddningstjänsten dit. I lägenheten hittades Pernilla död och vid obduktionen konstaterades att hon mördats innan branden bröt ut.

36-åringens dna säkrades i Pernilla Theorins lägenhet. Han har erkänt att han varit i hennes lägenhet, men att det var vid ett annat tillfälle än under mordnatten.

– Vårt stora problem är att bevisa att han var där den natten, säger Per-Göran Persson.

Vädjar till allmänheten

Trots att 36-åringen nu häktats behöver polisen fortfarande ha hjälp från allmänheten.

– Det här visar ju hur viktigt det kan vara att man hör av sig även om man själv inte tror att det man sett betyder något. Vi är fortfarande i stort behov av att folk som över huvud taget har gjort några iakttagelser under mordnatten hör av sig till oss, hur lite det än kan vara och låta polisen värdera uppgifterna. Vi är inte i hamn, säger Per-Göran Persson.

36-åringens advokat Anders Ericsson säger att de bestred häktningen.

– Så vitt vi kan bedöma i nuläget är inte den nya bevisningen något som kastar om utredningen utan en del i det pussel som åklagare och polis försöker lägga, säger han och berättar att hans klient "självklart inte mår bra".

De kommer dock inte att överklaga häktningen.

Polisen uppmanar alla, som vistats utomhus i de centrala delarna av Avesta, samt området mellan rondellen i Bergsnäs och rondellen vid Hemköp under söndagsmorgonen den 13 augusti 2006 mellan kl 03:00 – 07:00 att höra av sig till polisen på telefon 010-567 21 00.

ANNONS