Så ska Alliansen vinna valet 2014

Publicerad 2013-02-26

Alliansen tillsätter arbetsgrupper på fem specifika områden.

Allt enligt planen för hur valet 2014 ska vinnas – en plan som lades fram i dag.

– Det vi presenterat är inget man höfter fram, det är en ordentligt arbete, säger FP-ledaren Jan Björklund.

På en pressträff i småländska Maramö presenterade Alliansledarna i dag hur det gemensamma arbetet inför nästa års riksdagsval kommer att se ut.

Tillsätter arbetsgrupper

Partiledarna har kommit överens om att tillsätta fem arbetsgrupper:

Jobb och ekonomi, som leds av finansminister Anders Borg.

Kunskapslandet Sverige, som leds av biträdande utbildningsminister Maria Arnholm.

Hållbar utveckling, som leds av miljöminister Lena Ek.

Omsorg och sjukvård, som leds av barn- och äldreminister Maria Larsson.

En tryggare vardag för alla, som leds av justitieminister Beatrice Ask.

De olika områdena ses av Alliansledarna som de viktigaste frågorna inför nästa val och kommer att ligga till grund för Alliansens valmanifest.

Var redan planerat

Enligt uppgift till ­Aftonbladet var allt under mötet i Maramö planerat i förväg och klart innan partiledarna satte sig på planet till ­Småland.

De små regeringspartiernas plats i riksdagen kan vara hotad i valet 2014, men Alliansen avvisar alla tankar på att gå fram som ett parti.

– Vi är inte ett parti utan fyra, men vi är glada över att samarbeta, sade Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund i SVT inför tisdagens fortsatta möte hos Centerledaren Annie Lööf som noterade att regeringssamarbetet firar yllebröllop, sju år tillsammans.

Gemensamt konvent

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hävdade att väljarna inte vill ha ett enda borgerligt parti, däremot partier som trovärdigt kan visa att de kan och vill klara av att regera.

– Vi kan inte uppträda som de till vänster, partier som vill ha makt men som inte vill prata med varandra, sade Reinfeldt.

Folkpartiledaren Jan Björklund framhöll att Alliansen är stolt över vad den åstadkommit. Han lyfte fram mötet i Maramö som en viktig startpunkt inför valrörelsen 2014.

– Det vi presenterat är inget man höfter fram, det är en ordentligt arbete som ska bedrivas under 18 månader i olika arbetsgrupper där många människor kommer att involveras för att ta fram en politik som slutligen ska bli vårt valmanifest och som vi ska gå till val på. 

"Vi är alla vinnare"

Enligt FP-ledaren så vinner alla fyra partierna på mötet.

– Vi är alla vinnare, det här är viktigt för alliansen och viktigt för Sverige. Det visar att vi är samkörda.

Även C-ledaren Annie Lööf, som var värd för mötet, lyfte fram viken av att samla alliansstyrkorna i god tid före valet 2014.

– Vi har provat det här i två val och sett att det är när vi förbereder oss i tid och gemensamt som vi når framgång.

I går berättade partiledarna att de kommit överens om att partierna ska ordna ett gemensamt Allianskonvent i juni 2014 för att markera starten på en gemensam valrörelse inför riksdags­valet.