Etiopiens premiärminister död

Publicerad 2012-08-21

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, 57, är död, rapporterar statlig tv.

Han har inte setts offentligt sedan i juni och det har spekulerats kring hans hälsa.

Rykten om Meles hälsa har florerat länge, och han har inte setts offentligt sedan i juni, skriver TT.

Dog utomlands

Brittiska BBC skriver att spekulationerna kring hans hälsa började när han missade Afrikanska unionen toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i mitten av juli.

Det har också förekommit rykten om att han vårdats på sjukhus i Europa. I den statliga tv-sändningen bekräftas detta delvis, med beskedet att premiärministern dött utomlands.

Efter de senaste månadernas rykten har man på svenska UD uttryckt oro för vad ett skifte i den etiopiska makttoppen kan betyda för möjligheterna att de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ska bli benådade, erfar TT. Alla viktiga samtal om svenskarna har förts med premiärministern personligen.

Men varken UD eller utrikesminister Carl Bildt (M) har ännu kommenterat vad dödsfallet kan betyda för Schibbye och Persson.

– Vi vill i nuläget inte spekulera kring det, säger Teo Zetterman på UD:s pressjour till Aftonbladet.

Bildt twittrade om dödsbudet under förmiddagen:

– Afrika har förlorat en stark och viktig ledare i premiärminister Meles Zenawi. Vi vill alla hjälpa Etiopien med att möta utmaningarna i dess framtid.

Sämre för fängslade svenskar

Etiopienexperten Kjetil Tronvoll säger till TT att beskedet om Meles död försämrar chanserna till snabb frigivning för de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

– Tyvärr tror jag att deras benådningsprocess kommer att försenas. Det har varit läge för en benådning under sensommaren eller tidig höst i samband med det etiopiska nyåret. Men frågan är om den tillfällige premiärministern Hailemariam vill förbruka sitt politiska kapital på att benåda Martin och Johan. Skulle han göra det kan han bli utsatt för kritik och bli beskylld för att vara eftergiven och det internationella samfundets lakej. Det kommer nog inte att skrivas under några benådningspapper förrän det utsetts en permanent partiledare och premiärminister.

TT: Hur bör Sverige agera nu?

– Jag tror inte att det är någon poäng med att ligga på just nu. Det skulle uppfattas som väldigt ohövligt att ta upp detta som i Etiopien är ganska triviala saker i samband med att deras statsledare har avlidit. Det skulle nog troligen vara kontraproduktivt, säger Kjetil Tronvoll.

Stor oro i Etiopien

Meles ersätts av Hailemariam Desalegn, landets vice premiärminister och utrikesminister, som redan lett en expeditionsministär i flera månader.

Oron har varit stor för att Meles död ska leda till instabilitet i Etiopien, som är en stormakt i sin del av Afrika. Men Hailemariam Desalegns tillfälliga regim har visat att landet kan fortsätta styras utan att blodiga maktstrider utbryter, sa Etiopien-experten Tekeste Negash till TT i förra veckan.

Den tidigare gerillaledaren Meles Zenawi har styrt Etiopien sedan 1991, då han tog makten från Mengistu Haile Mariamas militärjunta. De första åren hade Meles titeln president, sedan 1995 har han varit premiärminister

Vad gäller de svenska journalisterna är det formellt presidenten, som numera heter Girma Wolde-Giorgis, som skriver under benådningsbeslut. Men signalerna från Addis Abeba har varit att det i praktiken är kretsen kring premiärministern som avgör frågan, skriver TT.