Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nyval i Grekland ger förnyad osäkerhet

Fler och fler tror att Grekland nu kommer att lämna euron

Beskedet om nyval i Grekland är väntat.

Ändå skapar det oro omvärlden.

Alla fruktar att ett grekiskt utträde ur euron nu kryper närmare. Och därmed risken för en kollaps för valutan.

I valet den 6 maj levererade det grekiska folket ett resultat som ingen kan genomföra.

Desperation och önsketänkande

Beskedet till politikerna var: Vi vill vara kvar i euron men vi ställer inte upp på de hårda sparkrav som EU ställer som villkor för att betala ut nödlån.

En hållning som är ett utslag av desperation i kombination med önsketänkande men knappast möjligt att genomföra i praktiken. Det är skälet till att det varit omöjligt att bilda en handlingsduglig regering.

Tre partiledare och en president har försökt. Alla har misslyckats.

Två scenarier

Ett nyval kan lösa problemet om grekerna röstar annorlunda den här gången. Jag ser två möjliga scenarier.

Scenario ett: I förra valet uttryckte grekerna sitt missnöje med sina politiker och med EU. Bland annat fick nynazistiska Gyllene gryning sju procents trots att de i valet 2009 bara fick en halv procent.

Den här gången kommer folket att rösta mer seriöst. De två etablerade partierna, socialistiska Pasok och högerpartiet Ny Demokrati, som förlorade så många röster i maj blir åter största partier. Tillsammans kan de bilda en samlingsregering.

Scenario två: Grekerna har definitivt tappat förtroendet för de etablerade partierna och röstar i ännu högre grad på partier långt till höger och långt till vänster. Vänsteralliansen Syriza blir enligt opinionsmätningarna största parti men inte tillräckligt stort för att kunna bilda regering på egen hand. Ju mer extremt grekerna väljer desto svårare blir det att bilda en ny regering.

Vilket av utfallen som slår in beror rätt mycket på valdeltagandet. Vid valet i maj var det bara 65 procent. Ju fler som röstar i nyvalet desto större chans att det går att bilda en regering.

Ny osäkerhet

Fram till nyvalet väntar ännu en månad av osäkerhet om hur detta grekiska drama ska sluta. Redan har hela årets börsuppgång nästan raderats ut på grund av förnyad Greklandsoro.

Finansoron gäller inte främst Grekland som sådant utan vad som blir följden ifall Grekland lämnar euron eller tvingas att göra det. Efter valet den 6 maj är det många som på allvar tror att ett grekiskt utträde är en realistisk möjlighet.

Tyskland har sagt blankt nej till att omförhandla Greklands villkor för nödlån. Till och med EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso sa häromdagen att "om en medlem i en klubb inte vill följa reglerna så är det kanske bättre att denne lämnar".

Euron klarar sig utan tvekan utan Grekland men ingen kan säkert säga vilka följdverkningarna av ett utträde blir.

Rädslan är att andra krisländer som Italien, Spanien och Portugal ska dras med i fallet. Om fler än Grekland tvingas lämna euron är det mycket tveksamt om valutan kan överleva.

Ingen vill uppleva det kaos som en allmän återgång till de gamla valutorna skulle innebära.

Nyvalet ger hopp om att grekerna ska ge ett klart besked men förlänger samtidigt osäkerheten.