Mikael ska hjälpa Eva, 96

Publicerad 2012-04-20

”Jag har följt det här och blivit illa berörd”

Här är Eva Bergdahls räddare i nöden.

Affärsmannen Mikael Fahlander kom till hennes undsättning när garantipensionen drogs in.

Nu hjälper han henne ekonomiskt.

I tisdags fick Eva Bergdahl, 96, nobben från Pensionsmyndigheten – igen.

Efter beslutet om att hennes garantipension dras in för att hon flyttat till Thailand har hon överklagat. Men hon beviljas ingen dispens.

"Jag är så tacksam"

Det var Aftonbladet som gav Eva Bergdahl beskedet – och hon mottog det med blandade känslor. Hon är arg och ledsen, men samtidigt glad.

Anledningen till hennes glädje: Affärsmannen Mikael Fahlander, 36, från Stockholm, som går in och hjälper henne ekonomiskt.

– Man förvånas att det finns så snälla människor. Jag vet inte vad jag ska göra med den här Mikael, jag är så tacksam så jag kan inte beskriva det i ord, säger Eva Bergdahl till Aftonbladet.

Kontaktade Eva

De två kände inte varandra sedan tidigare.

– Första gången man läste om det tyckte man att det var bedrövligt att det kunde gå till på det här sättet, sedan har jag följt det där och blivit illa berörd. Sedan fick jag en nyck att jag skulle lösa problemet, speciellt som hon inte kom vidare. Sedan blev det ju helt avslag till sist, säger Mikael Fahlander.

Han fick kontakt med Eva Bergdahl och erbjöd sin hjälp.

– Hon blev ju jätteglad förstås. Det är en riktig krutgumma, så vi har pratat lite på telefon och mejlat lite till varandra, säger han.

Får pengar varje månad

Eva Bergdahl har dels fått en summa pengar för att hon ska kunna "komma ikapp", dels kommer hon varje månad få motsvarande summa som den indragna garantipensionen – 4 400 kronor – av Mikael Fahlander. Hur mycket hon redan fått vill han inte säga med hänsyn till Eva Bergdahl.

– Hon har berättat lite om vad som hänt nu efteråt och hur det har hjälpt henne. Det känns bara jätteroligt förstås, det värmer, säger Mikael Fahlander.

Han var tidigare bland annat sportchef i Örebro hockey och har pumpat in en hel del pengar i klubben. I dag har han också lovat att skänka pengar till division 1-klubben Skövde IK för att hockeylaget ska kunna genomföra en rekonstruktion efter den ekonomiska kris som klubben drabbats av.