Eva, 96, blir av med pensionen

Publicerad 2012-04-10

Fick avslag från myndigheterna: Jag orkar snart inte mer

Måste flytta hem för att få pengar Eva Bergdahl, 96, lämnade Karlskrona för ett nytt liv i Cha Am i Thailand. Men nu har Pensionsmyndigheten beslutat att dra in Evas ­garantipension på 4 400 kronor i månaden eftersom hon bor utanför Europa. ”Jag fattar inte varför de håller på så här med en gammal människa, säger Eva till Aftonbladet.

Det blev en påskhelg i tårar hemma hos Eva Bergdahl, 96, i thailändska Cha Am.

Hennes garantipension är indragen, 4 400 kronor i månaden försvann redan nu i april.

– Jag är så ledsen och fattar inte varför de håller på så här med en gammal människa, säger Eva Bergdahl till Aftonbladet.

Enligt den lag som Pensionsmyndigheten lutar sitt beslut mot får den svensk som flyttar utanför EU/EES inte behålla sin garantipension. På byråkratspråk kallas denna ”en bosättningsbaserad förmån”.

”Svårt att begripa”

Eva Bergdahl begärde omprövning av myndighetens beslut – men fick nej.

Hon pekade bland annat på att maken och alla hennes vänner dött, hon ville bo hos sin son Ingolf och hans familj i Thailand på gamla dagar och göra rätt för sig med egna pengar.

Pensionsmyndigheten avslog med motiveringen ”att hennes skäl inte räckte enligt gällande lag”.

– Jag orkar snart inte mer. De senaste dagarna har det varit upp och ner i humöret. Jag har mest legat på sängen och funderat. Det är så svårt att begripa vad de ­menar också, säger Eva Bergdahl.

Breven hon fått från Pensionsmyndigheten är skrivna på ett mycket snårigt tjänstemannaspråk. De är inte lätta att förstå. Avslag, överklaganden – men så nämns plötsligt dispens som möjlighet.

Lever på 2 000 kr

Juridikavdelningen inom Pensionsmyndigheten ska nu fatta beslut om Eva Bergdahl kan få dispens enligt Socialförsäkringsbalkens 5:e kapitel, 18:e paragrafen där det bland annat står att ”förmånen får fortsätta att lämnas om det med hänsyn till omständigheterna skulle framstå som uppenbart oskäligt att dra in förmånen”. Beslutet kan komma redan veckan efter påsk.

– Vad kan vara mer oskäligt än det här? Jag har nu runt 2 000 kronor att leva på i månaden. För att få till­baka min garantipension måste jag flytta till Sverige igen och det orkar jag helt enkelt inte, säger Eva Bergdahl.