Nytt bakslag för Eva, 96

Publicerad 2012-04-17

- men privatperson går in och ersätter för missade garantipensionen

Ger upp.  Pensionsmyndigheten står fast vid beslutet att Eva Bergdahls garantipension dras in. Nu orkar hon inte begära omprövning igen. "Nu ska jag få stöttning av en privatperson. Det är jag så glad för", säger hon.

CHA AM/STOCKHOLM. I dag drabbades Eva Bergdahl, 96, av en ny motgång.

Pensionsmyndigheten står fast vid att hon blir av med sin garantipension för att hon flyttat till Thailand.

Nu kommer en privatperson till hennes undsättning.

Trivs. Eva Bergdahl, 96, trivs med livet i Thailand, men tycker att det är dåligt att hennes garantipension dragits in. "Jag tycker att det är för jävligt av Sverige", säger hon.

Maken och vännerna var döda. Därför tog Eva Bergdahl, 96, i slutet av september i fjol sitt pick och pack från lägenheten i Karlskrona och flyttade till sonen Ingolf och hans familj i Cha Am, omkring 20 mil söder om Thailands huvudstad.

”Vill aldrig flytta tillbaka”

– Jag har det så fantastiskt bra. Jag kommer aldrig att flytta tillbaka till Sverige, sa hon till Aftonbladet efter sina första dagar i Thailand.

Men i slutet av februari kom mardrömsbeskedet: Evas garantipension skulle dras in.

Det handlar om runt 4 400 kronor efter skatt som slutade betalas ut från och med april.

– Jag vet inte hur jag ska klara mig. När jag ringde dem på Pensionsmyndigheten sa de åt mig att flytta hem igen om jag vill ha pensionen kvar, har Eva tidigare sagt till Aftonbladet.

Eva begärde omprövning av beslutet men fick nej - men möjligheten att söka dispens fanns kvar.

”För jävligt av Sverige”

I dag drabbades hon av ytterligare ett bakslag. Pensionsmyndigheten meddelade under eftermiddagen att Eva inte beviljas dispens.

Eftersom beslutet skickas från myndigheten med post, var det Aftonbladet som först kunde ge henne beskedet. Och hon mottog det med tårar, ilska – och glädje.

– Jag tycker att det är för jävligt av Sverige. Men i fortsättningen struntar jag i Pensionsmyndigheten, jag tänker inte överklaga mer. Nu finns det en privatperson som ska hjälpa mig resten av livet, säger hon.

Garantipension betalas bara i särskilda fall ut till pensionärer som utvandrat till ett land utanför EU/EES-området.

För att få dispens krävs "mycket starka skäl", till exempel att personen av styrkta hälsoskäl behöver vistas utomlands eller att personen inte längre har någon anknytning till Sverige. 

Otillräckliga skäl

Så är det inte i Evas fall, enligt myndigheten.

– De skäl du redovisat ger ingen laglig möjlighet att låta dig behålla din garantipension när du bor i Thailand, skriver beslutsfattarna.

Eftersom Evas garantipension dras in kommer dock tjänstepension efter hennes make att börja betalas ut till henne.

Tidigare hade Eva cirka 7 000 kronor före skatt. Garantipensionen var på 4 400. När den försvann blev det 2 600 kronor kvar - före skatt. Efter skatt skulle hon ha cirka 2 000 kronor kvar att leva på. Exakt hur mycket mer det blir nu med den höjda tjänstepension och skatter är oklart.

– Jag har varit så ledsen ända sedan det första brevet kom i februari om att de skulle dra in min garantiperson. Jag har varit riktigt grinig här hemma, det har påverkat alla i familjen. Jag har varit en tjatkärring som jag inte vill vara. Därför måste det bli slut på det här. Nu ska jag få stöttning av en privatperson. Det är jag så glad för, säger Eva.