Ubåten kan ha varit på väg att skrotas

Publicerad 2012-04-10

Mystiskt vrak Ubåten ligger på havsbotten utanför Gotland.

Förra året kom nyheten.

En sjunken sovjetisktillverkad ubåt hade påträffats utanför Gotland.

En ubåt som skulle vara helt okänd för den svenska marinen.

Nu visar det sig att ubåten ifråga troligtvis var på väg att skrotas när den sjönk, rapporterar Ekot.

– Allting tyder på att det är en avrustad ubåt som var på väg på bogsering, förmodligen till någon av de polska hamnarna för försäljning, rent skrotvärdesförsäljning, säger Magnus Lyning, som är insatsledare på marintaktiska staben, till SR Ekot.

Det var förra året som ett mätföretag genom en slump hittade fyndet.

Ubåten ifråga är en 76 meter lång ubåt av Whiskeyklass, samma sort som påträffades på grund i Gåsefjärden utamför Karlskrona 1981. Ubåten var skadad, och delar av plåten var uppfläkt.

Spännande teorier

Det fanns flera teorier och spekulationer kring ubåten. En teori var att det skulle röra sig om en polsk ubåt som tappats när den skulle bogseras till skrotning någon gång efter 90-talet; en bogservajer som påträffats på däck gav stöd för detta.

En annan, mycket mer spännande teori var att det skulle kunna vara en ubåt som skadats av svenska marinen när den kränkt svenska farvatten.

Förre ÖB Bengt Gustafsson ansåg att det skulle det kunna röra sig om en ubåt som träffats och skadats av svenska ubåtsgranater i samband med ubåtsjakten utanför Utö 1980.

Analyserat bilder

I höstas undersöktes vraket av Försvarsmakten. Till hjälp hade man obemannade små farkoster försedda med bland annat kameror. Bilderna har sedan analyserats.

– Vi kan konstatera att ett flertal saker som en aktiv ubåt normalt har; antenner, periskop och en hel del andra saker finns inte kvar ombord, de är bortplockade. Det finns inga andra typer av skador av det vi kan se av ubåten som gör att det ska ha varit någon form av sprängverkan emot den, säger Magnus Lyning till Ekot.