Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Obama i Afghanistan – för att vinna valet

Snabbvisit i Afghanistan en del av presidentens återvalskampanj

President Obama var inte i Kabul mer än några timmar. Han gjorde resan av ett enda skäl.

För att påminna det amerikanska folket om att det var han som gav order om räden som dödade, USA:s fiende nummer ett, Usama bin Ladin.

Tajmingen var vald med omsorg. På årsdagen av den amerikanska kommandoräden mot ett hus i Pakistan där al-Qaidas ledare dödades.

För att det inte skulle vara alltför uppenbart att besöket främst var ett led i Obamas återvalkampanj skrev han och Afghanistans president Hamid Karzai på ett avtal om USA:s framtida roll i Afghanistan.

På så vis lyckades Obama slå två flugor i en smäll.

Han påminde amerikanerna om att han visst kan vara tuff när det gäller att fatta avgörande och svåra militära beslut och visade samtidigt att han tänker hålla sitt löfte och avsluta kriget i Afghanistan.

Besegra al-Qaida

Att han kunde göra det genom att tala till det amerikanska folket i direktsänd TV från Kabul gjorde inte saken sämre.

– Målet som jag satte upp - att besegra al-Qaida och hindra dem från att återuppbygga – är inom räckhåll, försäkrade Obama.

Från början var Usama bin Ladins död en stor framgång för Obama men han klädde den i nationalistiska termer och undvek att själv ta åt sig mer än en liten del av äran.

Nu har al-Qaida ledarens död blivit ett av hans viktigaste vapen i valkampen inför höstens presidentval.

Redan före den hemliga resan till Afghanistan släppte Obama en tv-reklam där förre presidenten Bill Clinton betonar vilka risker Obama tog när han beordrade den nattliga rätten mot bin Ladins gömställe i Abbottabad.

Ifrågasätter Romney

Hade räden misslyckats kunde de ha inneburit slutet på Obamas chanser till omval.

Reklaminslaget ställer också den retoriska frågan "vad skulle Mitt Romney ha gjort?".

Utan att påstå det rätt ut ifrågasätter Obama om Romney har den erfarenhet och tuffhet som krävs för att våga fatta så här svåra beslut. Medan det finns svart på vitt att Obama klarar det.

Annonsen har fått vissa republikaner att gå i taket. De klagar över att Obama politiserar en framgång som alla amerikaner borde kunna vara stolta över.

John McCain, republikanernas kandidat som förlorade mot Obama 2008, anklagade presidenten för att "förminska minnet av 11 september" genom att göra bin Ladins död till partipolitik.

Andra anklagar Obama för att använda sig av "negativa kampanjmetoder".

Vänt upp och ner

Republikanerna reagerar så häftigt därför att de vet att Obamas taktik förmodligen kommer att fungera.

George W Bush kampanj gjorde precis samma sak mot John Kerry i valet 2004. Trots att han var dekorerad krigshjälte från Vietnamkriget lyckades de ifrågasätta om han egentligen agerat så hjältemodigt i Vietnam. Kerry förlorade valet.

Republikanerna brukar ha ett naturligt försteg när det gäller att "tuffhet" på det militära området. Demokrater brukar beskrivas som "mjukisar". Med Usama bin Ladins skalp har Obama vänt upp och ner på den ekvationen och han tvekar inte att använda sig av det i valkampanjen.

Alla är medvetna om att ekonomin är valets mest avgörande faktor men terrorhotet är också viktigt och kan när som helst hamna överst på agendan.