80 personer avrättade – för att ha tittat på tv

Publicerad 2013-11-11

Kim Jong-Un under en militörparad i Pyonyang.

80 personer ska nyligen ha avrättats i Nordkorea, enligt flera medier.

Deras brott: De har sett på otillåten tv.

10 000 personer ska ha tvingats se på dödsskjutningarna.

Nordkorea är ett slutet land och landets ledare Kim Jong-Un försöker på alla sätt att se till att det förblir så.

Ibland med hjälp av avskräckande exempel.

Flera medier, däribland sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo, uppger att omkring 80 personer ska ha avrättats på olika platser i Nordkorea i början av november, rapporterar Svenska Dagbladet.

”De såg på med skräck”

En källa uppger för JoongAng Ilbo att de avrättade ska ha dömts till döden för att ha tittat på filmer från Sydkorea, varit prostituerade eller haft en bibel.

Avrättningarna ska ha skett i sju städer. I hamnstaden Wonsan ska myndigheterna ha tvingat 10 000 människor, inklusive barn, att bevittna en av dödsskjutningarna på en sportarena. Där bands åtta personer fast vid pålar med sina huvuden täckta i vita säckar. Sedan sköts de ihjäl med ett maskingevär.

– Jag hörde från de boende att de såg på med skräck medan kropparna genomborrades så pass att de var svåra att identifiera efteråt, uppger källan för JoongAng Ilbo.

Släktingar dömdes också

Tidningens källa ska nyligen ha lämnat Nordkorea. Nyligen rapporterade även Daily NK om att avrättningarna ska ha ägt rum vilket stärkte källans trovärdighet, uppger The Independent.

Även släktingar eller vänner till de avrättade ska ha fällts för brott men fängslats.

– Man är från regeringens sida angelägen att hålla externa influenser ute, så det är ett perspektiv man kan förstå. Människor har avrättats förr av politiska skäl. På så sätt kan man betrakta uppgifterna som korrekta även om det är svårt att utifrån verifiera dem, säger Gabriel Jonsson, filosofie doktor i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet till Svenska Dagbladet.

Serier från USA populära

Det ska vara den första kända avrättningen i så här stor skala av Kim Jong-Uns regim.

Men däremot ett invant mönster.

Enligt Nordkoreas lagar är avrättningar tillåtna för att stoppa misstänkt konspiration för att störta regeringen, förräderi och terrorism. Landet har även varit känt för att beställa offentliga avrättningar för mindre brott, såsom aktivism, användning av mobiltelefoner och för att stjäla mat.

Att titta på filmer och serier från kapitalistdrivna länder, särskilt Sydkorea, är ett allvarligt brott. Trots det tittar många på flera amerikanska serier, däribland Desperete Housewifes, som smugglas in via DVD-skivor, MP3-spelare och hårddiskar.

ANNONS